Euroopassa jatketaan usealla rintamalla Venäjän Ukrainaan kohdistaman paineen liennyttämistä ja monien korkean tason poliitikkojen on määrä vierailla Ukrainassa alkuviikosta.
Kiovassa on Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock, joka tapasi ukrainalaisen vastinparinsa Dmytro Kuleban. Kaksipäiväisen vierailun aikana Baerbock tapaa myös maan presidentin Volodymyr Zelenskyin.
Saksan ulkoministeriön tiedotteessa Baerbock kertoo olevansa vaikuttunut siitä, millaisella maltilla Ukrainan kansalaiset suhtautuvat vaikeaan tilanteeseen.
Lue myös: Venäjän pelätään ryhtyvän sotilastoimiin olympialaisten yhteydessä: "Hämäys kuuluu asiaan"
Korkean tason poliittisten tapaamisten lisäksi Baerbockin on tarkoitus vierailla Itä-Ukrainassa, jotta hän saisi omakohtaista tietoa ukrainalaisten kokemuksista ja huolista.
Baerbockin ja Kuleban yhteisessä tiedotustilaisuudessa Kiovassa Kuleba syytti Venäjää yrityksistä loitontaa Ukrainaa länsimaista.
– Ei kukaan Venäjällä, vaikka kuinka kovasti yrittäisi, pysty lyömään kiilaa Ukrainan ja sen kumppaneiden välille, Kuleba sanoi.
Alkuviikosta myös Tshekin, Slovakian ja Itävallan ulkoministerit ovat vierailulla Ukrainassa.
Lue myös: Puisia aseita lapsilla ja epätoivoa tulilinjalla – näin ukrainalaiset valmistautuvat Venäjän uhkaan
Macron vierailee Moskovassa ja Kiovassa
Tiiviistä puhelinyhteyttä viime aikoina pitäneet Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan neuvottelevat tänään kasvotusten Moskovassa.
Ranskalaismedian mukaan Macronin oli määrä aloittaa virallinen vierailunsa Moskovassa myöhään iltapäivällä ja on arvioitu, että tapaaminen Putinin kanssa vie hyvän osan iltaa.
Kreml on jo kommentoinut, että tämänpäiväinen tapaaminen on tärkeä, mutta ratkaisevia läpimurtoja Ukrainan tilanteen suhteen siltä ei ole syytä odottaa.
Lue myös: Ranskan Macron matkustaa Moskovaan ja tapaa Putinin – pöydällä Ukrainan kriisi
Venäjän-vierailunsa jälkeen Macron matkaa huomenna Ukrainaan.
Macronin rinnalla matkustava Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian tviittasi olleensa tapaamisen alla yhteydessä Yhdysvaltojen ulkoministerin Antony Blinkenin sekä Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) ja Ruotsin Ann Linden kanssa.
– Yhtenäisyys, lujuus, jännityksen lieventäminen, Le Drian summasi tviitissään.
Ranska ja Saksa ovat osa niin kutsuttua Normandia-ryhmää, johon kuuluvat myös Venäjä ja Ukraina. Ryhmä on yksi kansainvälisistä kokoonpanoista, joissa jännittynyttä tilannetta on pyritty ratkaisemaan.
Kansainvälisiä keskusteluja Venäjän kanssa on käyty erityisesti Yhdysvaltojen johdolla.