Euroopan lääkevirasto puoltaa myyntilupaa AstraZenecan koronarokotteelle ilman yläikärajaa

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle. Suositus koskee yli 18-vuotiaita.Seuraavaksi asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on.

Lääkeviraston mukaan rokote osoittautui Britanniassa ja Brasiliassa tehdyissä kliinisissä testeissä noin 60-prosenttisen tehokkaaksi oireellista koronatautia vastaan. Suurin osa näihin tutkimuksiin osallistuneista oli 18–55-vuotiaita.

Yli 55-vuotiaista ei EMA:n mukaan ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa, jotta voitaisiin määritellä, kuinka tehokas rokote tässä ikäryhmässä on. Rokotteen odotetaan kuitenkin antavan suojaa, sillä immuunivastetta syntyy tässä ikäryhmässä ja kokemus muista rokotteista viittaa tähän suuntaan.

Koska rokotteen turvallisuudesta on luotettavaa tietoa, lääkeviraston asiantuntijoiden mukaan sitä voidaan käyttää myös iäkkäämmille aikuisille. Lisätietoa rokotteen tehokkuudesta iäkkäillä odotetaan tulevista tutkimuksista, joissa on mukana suurempi osuus iäkkäitä osallistujia.Kyseessä on kolmas koronarokote, jolle EMA on suosittanut myyntilupaa. Aiemmin myyntiluvan ovat saaneet EU:ssa Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet.

Teho ikäihmisillä herättänyt keskustelua

Rokotteen tehosta ikäihmisillä on käyty viime päivinä paljon keskustelua. Saksan rokoteviranomaiset ilmoittivat eilen suosittelevansa AstraZenecan rokotteen antamista vain alle 65-vuotiaille. Syy on Saksan rokotekomission mukaan se, että rokotteen tehosta yli 65-vuotiailla ei ole toistaiseksi saatavilla tarpeeksi tietoa.

AstraZeneca ja Britannian pääministeri Boris Johnson ennättivät kommentoimaan, että yhtiön koronarokote on tehokas myös yli 65-vuotiaille. AstraZenecan mukaan teho on osoitettu rokotteen viimeisimmissä tutkimuksissa.

Kitkerä kiista toimituksista 

EU ja AstraZeneca ovat viime päivinä kiistelleet rokotetoimituksista, sillä lääkeyhtiö ilmoitti, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu. Sopimuskiistalla ei kuitenkaan ole vaikutusta myyntiluvan hyväksymisprosessiin.

EU-maat ovat odottaneet AstraZenecan rokotetta innokkaina, sillä aiemmin luultiin, että sitä saataisiin nopeasti jakeluun suuria määriä ja hitaasti alkaneita rokotuksia voitaisiin vauhdittaa. AstraZenecan mukaan ennakoitujen toimitusmäärien pienenemisen syynä ovat tuotantovaikeudet.

EU-komissio on vedonnut solmittuihin sopimuksiin eikä ole ollut kovin tyytyväinen yhtiön selityksiin. Komissio on vaatinut tarkempia tietoja siitä, mihin rokotteita on toimitettu yhtiön EU-alueella sijaitsevista tehtaista.

Lisäksi komissio haluaa, että AstraZeneca toimittaisi EU:hun Britannian-tehtailla valmistettuja rokotteita.EU on luomassa koronarokotteiden vientiä tarkkailevaa järjestelmää, joka voisi tietyissä tapauksissa antaa jäsenmaille mahdollisuuden estää rokoteannosten vientiä unionin ulkopuolelle. Järjestelmä perustuisi samaan sääntelyyn, jonka pohjalta EU tarkkaili keväällä suojavarusteiden vientiä.

Lue myös:

    Uusimmat