Sveitsin alpeilla sijaitseva Manner-Euroopan suurin jäätikkö Aletsch sulaa huimaa vauhtia. Sen pelätään sulavan tällä vuosisadalla kokonaan ilmaston lämpenemisen takia.
Aletschin jäätikkö on pituudeltaan noin 23 kilometriä, leveydeltään 1500 metriä ja paksuudeltaan 900 metriä. Sulamisvauhti on nyt 50 metriä vuodessa ja se kauhistuttaa jäätikkötutkijoita.
LUE MYÖS: Grönlannin "viimeisestä linnakkeesta" paljastui huolestuttava tieto
– Tänne kulkeutuva pöly ja musta hiili sulattavat jäätikköä. Musta hiili on peräisin lämmityksestä, autoista ja muusta liikenteestä sekä teollisuudesta. Sen takia jäätikön pinta muuttuu koko ajan tummemmaksi. Tumma pinta puolestaan imee itseensä enemmän auringonvaloa ja sulaminen kiihtyy, selittää jäätikköasiantuntija Andreas Bauder, joka käy säännöllisesti mittaamassa Aletschin jäätikön sulamista.
Sulamisvauhti ylittää ennusteet
Sulamisvauhti on kaksinkertainen ennusteisiin verrattuna.
– Kuumat kesät yleistyvät. Kun vuonna 2003 oli poikkeuksellisen kuuma hellekesä, sanottiin, että yhtä kuumaa on kerran 500 vuodessa. Nyt näyttää siltä, että joka toinen tai kolmas kesä on poikkeuksellisen kuuma. Nyt huhti-heinäkuussa on ollut Sveitsissä lämpimämpää kuin kertaakaan 150 vuoteen. Jäätiköstä on sulanut jo kolme prosenttia. Jos lämpö jatkuu syyskuulle, jäätiköstä sulaa 3,5-4 prosenttia, kuvailee jäätikkötutkija David Volken.
"Jäätikkö on kuin vanha ystävä, joka kärsii"
Dominique Balmer on asunut Aletschin jäätikön lähellä yli 30 vuotta. Tämän kesän korkeat lämpötilat huolestuttavat häntä.
– Tänä kesänä, kun lämpötila nousi jopa 35 asteeseen, jäätikkö suli päivässä jopa kymmenen senttiä. Jäätikkö on vähän kuin vanha ystävä, jonka näen kärsivän. Sen seuraaminen on minulle tuskallista. Kun näemme täällä sulamisvesien valuvan jokena laaksoon, kutsumme niitä jäätikön kyyneliksi, kuvailee Balmer.
Murmeleita uhkaa ruokapula
Ihmisten lisäksi sulamisesta kärsivät alueella elävät eläimet kuten murmelit. Ne keräävät kesäisin ravintoa koko päivän saadakseen riittävästi rasvaa ja energiaa syyskuussa alkavaa talviunta varten. Tänä kesänä poikkeukselliset helteet kuitenkin pakottivat murmelit suojautumaan päivisin koloihinsa. Ravintoa ne saattoivat kerätä vain aikaisin aamulla ja illalla. Asiantuntijat varoittavat, että ruokavarastojen puute vaikeuttaa murmelien selviämistä talven yli.
Jäätikköä yritetään suojata peitteillä
Tilanne on huono myös Sveitsin viidenneksi suurimmalla Rhonen jäätiköllä Vallisin maakunnassa. Sadassa vuodessa jäätikkö on vetäytynyt jo 1400 metrillä. Nyt jäätikköä yritetään suojata sulamiselta vaaleilla peitteillä.
– Jos peitteitä ei olisi, jäätikkö olisi jo sulanut kokonaan. Kaksi kolmasosaa jäätiköstä on onnistuttu säilyttämään peitteiden ansiosta, sanoo jäätikkötutkija Andreas Bauder.
Peitteitä on hankkinut alueella toimiva yrittäjä, joka haluaa suojella elinkeinoaan.
– Tämä on aika kallista. Pelkät peitteet maksavat yli 60 000 Sveitsin frangia (52 503 euroa). Lisäksi peitteiden levitykseen tarvitaan helikopteri ja paljon työntekijöitä, kertoo yrittäjä Carlen Philipp.
Suojapeitteet kuitenkin tarjoavat vain väliaikaista apua. Lämpötila alpeilla on noussut 1,8 asteella viimeisten 70 vuoden aikana ja jäätiköt sulavat väistämättä.
– Tällä alueella jäätikkö sulaa joka vuosi 6-8 metriä. Vuosisadan loppuun mennessä jäätiköitä ei enää ole, toteaa Bauder.
Juttua täsmennetty: Euroopan suurin jäätikkö in Islannin Vatnajökull. Aletsch on Alppien suurin jäätikkö.