Tutkijat havaitsivat huolestuttavan ilmiön: Vesisateet sulattavat Grönlantia nyt talvisinkin – pahimmissa kauhukuvissa merenpinta nousee jopa 7 metriä

1:05img
Video: Aiemmin Grönlannin jääpinnan alta löydettiin suuri kraateri.
Julkaistu 10.03.2019 20:09
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Grönlannin arktisessa talvisäässä on havaittu huolestuttava muutos. BBC:n uutisoiman tutkimuksen mukaan mannerjäätiköllä sataa nykyään yhä useammin vettä, mikä kiihdyttää jäätikön sulamista.

Grönlannin mannerjäätiköllä olettaisi satavan talvisin lunta. Näin toki tapahtuu yhä, mutta jäätikön talvisäässä on tapahtunut vuosikymmenten aikana merkittävä muutos.

Tutkijoiden mukaan talviset lumisateet ovat vaihtuneet yhä useammin vesisateisiin.

Mannerjäätikköä voi odottaa vaarallinen tulevaisuus

Kansainvälinen tutkimusryhmä tarkasteli Grönlannin jääpeitteestä otettuja satelliittikuvia, joista nähtiin jäätikön sulavat alueet.

Kuvia verrattiin sitten kahdeltakymmeneltä eri sääasemalta saatuihin tietoihin vesisateiden ajankohdista. 

Tutkimuksessa kävi ilmi, että talviset vesisateet olivat vuosikymmenien aikana yleistyneet merkittävästi. Vuonna 1979 Grönlannissa satoi vettä noin kaksi kertaa talvessa, kun vuoteen 2012 mennessä vesisateita havaittiin jo 12 kertaa talven aikana. 

Tutkimuksessa huomattiin myös, että jokaisen vesisateen jälkeen jäätikön sulaminen kiihtyi.

Vuosikymmeniä sitten jäätikön kesäaikainen sulaminen kompensoitui vielä talven lumisateilla, mutta uusi havainto talvisäässä tapahtuneesta muutoksesta voi merkitä vaarallista tulevaisuutta koko mannerjäätikölle.

Vesisateet muokkasivat jäätikön pintarakennetta

Tutkimuksen johtaja Marilena Oltmanss kertoi BBC:lle, että tutkimusryhmä yllättyi löydöstään.

– Grönlantiin virtaa kyllä talvisin lämmintä ilmaa etelästä, mutta on silti yllättävää, että sateet tulevat alas vetenä, hän totesi.

Tutkimuksessa huomattiin myös, että vaikka vesi jäätyi nopeasti mannerjäätikköön osuessaan, muokkasivat vesisateet jäätikön pintarakennetta helpommin sulavaksi. 

Vesisateiden jälkeen jäätikön pinta muuttui tummaksi ja sileäksi, mikä taas vauhditti sen sulamista kesäaikaan.

Rakennemuutoksilla merkitystä

Jäätikön sileä ja tumma pinta ei ole hyvä merkki, varoittavat tutkijat. 

Mitä tummempi jäätikön pinta on, sitä nopeammin se imee itseensä auringon säteitä, mikä taas vastaavasti kiihdyttää sulamisnopeutta. 

– Meidän tulisi ymmärtää paremmin talvisin ja keväisin tapahtuvien muutosten vaikutusta kesäaikaiseen sulamiseen, yksi tutkijoista totesi. 

Talvisten vesisateiden silottama jäätikön pintakaan ei ole täysin merkityksetön asia.

Mitä sileämpi rakenne jäätikössä on, sitä nopeammin sulava vesi pääsee liukumaan merivesiin. 

Rannikkokaupungit haavoittuvimpia

Tutkimustulos on merkittävä, sillä Grönlannin mannerjäätikön sulaessa kokonaisuudessaan merenpinnan korkeus nousisi jopa seitsemän metriä. Tämä uhkaisi miljoonia rannikkoalueilla asuvia ihmisiä ympäriä maailman.

Haavoittuvia rannikkokaupunkeja ovat esimerkiksi Miami ja Shanghai. 

Grönlannin sulaminen on jatkunut melko tasaisena satojen vuosien ajan, mutta nopeutunut voimakkaasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Erityisesti sulamista on kiihdyttänyt ilmaston lämpeneminen.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos