Suomessa on niin tarkka tullitoiminta, että osa salattujen verkkojen huumekaupasta välttelee lähetysten laittamista Suomen rajojen yli, kerrotaan Euroopan huumevirasto EMCDDA:n ja poliisivirasto Europolin tuoreessa raportissa.
Tämän seurauksena Suomen sisälle voi syntyä omanlaisensa huumeiden verkkomarkkinat, jossa kauppaa käydään ensisijaisesti maan rajojen sisällä.
Raportissa kerrotaan esimerkkinä, että salatussa verkossa sijainneen, sittemmin suljetun huumekauppapaikka Hansa-marketin myyjistä osa ei suostunut lähettämään huumelähetyksiä Suomeen tai korvaamaan kadonneita lähetyksiä, jos lähetykset menivät Suomeen. Tämän katsotaan johtuneen tiukasta ja säännöllisestä tullivalvonnasta.
Muita erään esimerkkikauppiaan listaamia maita ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Norja, Israel, Alankomaat, Kanada, Yhdysvallat, Australia ja Arabiemiirikunnat.
Raportin mukaan on mahdollista, että juuri siksi Suomeen muodostui maan sisäiseen toimintaan keskittyneitä verkon huumekauppapaikkoja, joissa Suomessa toimivat kauppiaat myyvät tuotteita suomalaisille asiakkaille. Ilmiö toimi myös toiseen suuntaan, sillä jotkut suomalaiset myyjät eivät lähettäneet huumeita Suomen ulkopuolelle.
"Ollaan onnistuttu työssämme"
Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen toteaa, että oman toiminnan arviointi on vaikeaa. Hän kuitenkin luottaa raportin kansainväliseen arvioon.
– Ei ole oikeastaan lisättävää. Käymme tällä hetkellä kouluttamassa tullitoimijoita useissa maissa.
Hän ei halua arvioida, kuinka suuren osan huumekaupasta tulli pysäyttää rajalla.
– Yhtään luotettavaa arvioita siitä ei ole. Ei ole faktoja, joihin arviota perustaa, on vain arvauksia, hän toteaa.
Varmaa kuitenkin hänen mukaansa on, ettei verkon kautta järjesteltävä huumekauppa ole katoamassa minnekään.
– Aika monta isompaa tapausta on tutkittu – ja tutkitaan parhaillaan. Ollaan onnistuttu omassa työssämme, hän sanoo.
Markkinat muuttuvat nopeasti
Raportin mukaan netin kautta tapahtuva huumekauppa voi yhä kasvaa. Sen torjunnan haasteena on raportin mukaan se, että netin markkinat muuttuvat nopeasti ja reagoivat muutoksiin. Tämä on havaittu esimerkiksi silloin, kun virkavalta on saanut suljettua verkon kauppapaikkoja.
Lyhyen ajan päästä kauppiaat ja ostajat ovat siirtyneet uusille myyntisivustoille. Raportissa kehotetaankin panostamaan yksittäisten kauppapaikkojen lisäksi suurten myyjien ja näiden huumelähteiden kiinnisaantiin.
Myös verkon huumekaupasta saatavan tarkemman ja laajemman tiedon tarve nousi raportissa esille. Esimerkiksi nettikaupan yhteyksistä perinteisiin huumemarkkinoihin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen on yhä rajallisesti tietoa.