Ex-työministeri Lindström paljastaa, mitä perussuomalaisten kohtalokkaassa puoluekokouksessa tapahtui – Halla-ahon veto yllätti: "Hän teki järkyttävän ja anteeksiantamattoman virheen"

14:22img
Viiden jälkeen -ohjelman erikoisvieraana entinen ministeri Jari Lindström.
Julkaistu 20.05.2020 01:44(Päivitetty 20.05.2020 09:07)
Toimittajan kuva
Mona Haapsaari

mona.haapsaari@mtv.fi

@Monahaapsaari

Mietin monesti, että kun ensin meni terveys ja sitten tulee vielä paskaa päälle joka tuutista, onko tässä mitään järkeä. Miksi minä roikun tässä mukana? 

Ex-ministeri Jari Lindströmin tuore kirja on avoin kertomus työmiehen noususta työministeriksi.

Kirjassaan Lindström yhdistää elämäntarinaansa uraansa kuljettaen lukijan läpi paperimiehen ja paikallispoliitikon tarinan aina siihen, kun hän jäi ilman kansanedustajan paikkaa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa muiden sinisten ehdokkaiden tavoin. 

Tuplaministerinkin salkkua kantanut Lindström oli äkkiä työtön työnhakija, joka kantoi niskassaan monen pettyneen suomalaisen syytökset. Hän kertoo menettäneensä eduskuntatyössä jopa osan terveyttään.

Hän kertoo kirjassaan haluavansa avata päätöksentekoprosessia ja politiikan kulissia, mutta korostaa kirjoittavansa asioista omien kokemustensa pohjalta. 

AOP Jari Lindström

"Helvetillinen mekkala"

Kirjassaan Lindström kuvailee yhtä uransa suurinta mullistusta, perussuomalaisten puoluekokousta vuonna 2017.

Lindström kirjoittaa, että tarina perussuomalaisten hajoamisesta pitää oikeastaan aloittaa jo kesän 2015 puoluekokouksesta. Puheenjohtaja Timo Soinin rooli yleisön silmissä oli hänen mukaansa selvästi muuttunut, ja Jussi Halla-aho oli kulisseissa ottamassa paikkaa puolueen johdossa. 

Lopullisesti perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamiseen johtanut tapahtumasarja alkoi Lindströmin mukaan keväällä 2017. Maahanmuutto-ohjelmaan liittyi paljon auki olevia kysymyksiä, joihin vastauksia penäsi tietty yhdeksän hengen porukka. 

Tämä samainen ryhmä keksi tulla maaliskuun lopulla, juuri kuntavaalien alla, ulos omalla tiedotteellaan. Siinä he vaativat soten etenemisen ehtona sitä, että maahanmuuttopolitiikkaan tehdään tiukennuksia. He tekivät tuon ilman ryhmän mandaattia. Ihan omin päin. Näin jälkikäteen arvioituna tuossa hetkessä tapahtui perussuomalaisen ryhmän jakautuminen meihin ja heihin.

Lindström kertoo, että silloinen johtohahmo Timo Soini raivostui tempauksesta. Hän kuvailee tapahtumia "helvetilliseksi mekkalaksi". Soini vaati anteeksipyyntöä, ja Lindströmin mukaan ainoa, joka ei pyytänyt anteeksi, oli Laura Huhtasaari.

Tuossa kokouksessa ja tilanteessa ainakin minulle paljastui Huhtasaaresta sellainen puoli, jota en ollut aiemmin nähnyt ja kokenut. Hän otti täysin avoimesti yhteen puheenjohtaja Soinin kanssa, ja voi sanoa kummankin menettäneen hermonsa täydellisesti. --- Mutta minulle tuo riita paljasti silloin paljon. Se oli vakava merkki ryhmän lopullisesta hajaantumisesta.

Huhtasaaren nimi nousee kirjassa esille myös hetkeä myöhemmin. 

Yllättävä puheenvuoro

Lindström kertoo kirjassaan havainneensa, että Hommaforumin kautta saattoi saada vihiä suunnitelmasta, jolla perussuomalaiset ”vallattaisiin” maahanmuuttovastaisille voimille.

Kesäkuun 2017 puoluekokouksessa Lindström kertoi seuranneensa itsekin muun muassa reaktioita puheisiin ja suosionosoituksiin Hommaforumin kautta. 

Halla-aho valittiin tilaisuudessa uudeksi puheenjohtajaksi, ja hänen puheenvuoronsa yllätti Lindströmin täysin.

Halla-aho suositteli ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Laura Huhtasaarta.

Kun uusi puheenjohtaja Halla-aho piti kiitospuheensa, hän teki mielestäni järkyttävän ja anteeksiantamattoman virheen. Hän suositteli juuri valittuna puheenjohtajana ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Laura Huhtasaarta. Vasta valitun puheenjohtajan ei olisi pitänyt sotkeutua tuleviin valintoihin millään tavoin.

Lindström kertoo yllättyneensä sekä havahtuneensa viimeistään tässä vaiheessa siihen, että puolue ei edustanut enää hänelle tuttuja arvoja. Huhtasaaren mahdollinen näkyvä rooli sekä hänen luonteensa, jota Lindström kuvailee jopa fanaattisuudeksi, oli miehelle viimeinen pisara. 

Lindström kertoo saaneensa tilaisuudessa käsimerkkejä ja aistineensa muutenkin aggressiivisen tunnelman. 

Hän kertoo tehneensä päätöksen luopua perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja puolueesta ja sanoo, ettei tiennyt silloin suunnitelmista uuden ryhmän muodostamiseksi. 

Lindström kertoo ottaneensa erollaan poliittisen riskin. Mylläkkä oli valmis eikä riski ei lopulta kannattanut – hän ei tullut valituksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, kuten ei kukaan muukaan sinisten ehdokkaista.

Siniset vaalivalvojaiset LK

Lindström joutui vaalien jälkeen ilmoittautumaan työnhakijaksi, mikä aiheutti virkailijoissakin ihmetystä ja hämmennystä. Työministeri ei ollut tyypillinen työtön työnhakija.

Minulta on sittemmin monesti kysytty, kaduttaako. Ja yhtä monesti olen vastannut: ei. Ei, vaikka tiesin, mitä todennäköisesti tulee käymään. Sinisten perustaminen oli välttämättömyys. Vaikka en tullut valituksi eduskuntaan enää seuraavissa vaaleissa, se oli silti parempi vaihtoehto kuin jääminen perussuomalaisiin. 

Lue myös: Lindströmin lapsuutta varjosi äidin alkoholismi ja rankka kiusaaminen – yökastelu ei pysynyt salassa luokkatovereilta

Tappouhkaukset säikäyttivät

Lindström kertoo kaunistelematta myös eduskuntatyön raadollisesta puolesta, muun muassa häneen kohdistuneista uhkauksista. 

Hän avaa kirjassa kahta tapausta, joissa molemmissa on uhattu hänen henkeään. 

Hän sai muun muassa useita sähköposteja, joissa hänet uhattiin tappaa. Viestien lähettäjäksi paljastui alkoholisoitunut ja syrjäytynyt mies, joka säikähti viranomaisten yhteydenottoa. Lindström kertoo jättäneensä asian siihen, mutta toisen tapaus säikäytti häntä enemmän.

Lindströmille selvisi, että jälkensä paremmin peittänyt henkilö uhkasi avoimesti hänen henkeään. Tämäkin tapaus on selvinnyt. 

Hän kohtasi yleisötilaisuuksissa paljon patoutunutta vihaa. Lindström kertoo muuttuneensa varovaisemmaksi jatkuvan uhkailun ja haistattelun takia. 

Pysyvä terveydellinen haitta

Lindströmin terveys oli niin ikään kovilla eduskunnassa tehdyn työn aikana. Hän kertoo, miten eräänä aamuna hän ei kyennyt työhön kovan päänsäryn takia, joten hän pyysi kyytiä suoraan lääkärille. 

Miehellä todettiin korkean verenpaineen lisäksi diabetes ja korkea kolesteroli. Epäsäännöllisen liikkumisen ja syömisen sekä jatkuvan stressin vaikutukset olivat iskeneet ministeriin konkreettisesti.

Vaikka hän muutti elintapojaan, iski vuonna 2018 toiseen silmään laskimotukos.

Syön edelleen lääkkeitä säännöllisesti. Silmäni ei koskaan palaudu normaaliksi. Voin siis sanoa menettäneeni osan terveyttäni ministerinpestissä. Sellainen hinta siis.

Kursiivilla merkityt sitaatit ovat suoria lainauksia Jari Lindströmin kirjasta Syvään päähän - Muistelmat (WSOY 2020).

Lindström on vieraana tänään MTV3-kanavan Viiden jälkeen -ohjelmassa, joka nähdään joka arkipäivä kello 17 alkaen. 

Tuoreimmat aiheesta

Jari Lindström