Nettipoliisi Jarno Saarisen mukaan Facebookissa häiriköinti ja provosointi väärennetyillä profiileilla ja tekaistuilla kuvilla on yleistynyt viime vuosina. Facebook-trollien taustalla on syrjäytymistä ja siitä syntynyttä protestointia yhteiskuntaa vastaan, Saarinen uskoo.
Kun Saariselle näyttää esimerkin Facebookissa huomiota verisillä kuvilla, asefetisseillä ja pedofiliafantasioilla herättäneestä profiilista, vanhempi konstaapeli ei suinkaan ryhdy valmistelemaan esitutkintaa mahdollisten rikosten varalta.
– Joo, tämä tyyppi on valeprofiili, on kirjoitellut minullekin kaikennäköistä. Hänestäkin on tullut poliisille ilmoituksia aiemmista kirjoituksista. Mutta tämä on tätä materiaalia, jossa mietimme, että mikä rikos tässä voisi olla. Kuvat on repäisty jostain tuolta, tämänkin kohdalla voi melkein varmasti sanoa, että kyse on ulkomaisesta kuvasta, Saarinen jatkaa.
Väistelee rikoksia tiedolla tai säkällä
Esittelemämme valeprofiilin laatijat ovat lainvalvojalle liukkaita kuin saippuat.
– Kaveri tuntuu tietävän yllättävän hyvin, tai säkällä vetelee menemään, mutta ei ole mitään, mihin voisi tarttua. Kuvien asianomistajat eivät ole tiedossa. En ole ainakaan saanut ilmoitusta, että hän olisi alkanut uhkailemaan jotain, jonka kautta voisi selvittää kuka hän on.
Saarisen mukaan profiilissa toki solvataan toisia, mutta niistäkin harvemmin nostetaan syytteitä.
– Sekin rikos – kunnianloukkaus – on asianomistajarikos, ei niistä juuri ilmoitella. Osin siksikään, että asianomistaja on useimmissa tapauksissa syyllistynyt itsekin loukkauksiin, jopa uhkauksiin.
Saarinen pitää mahdollisena, että kyseisen profiilin Facebook-kavereina on lukuisia muitakin aidon oloisia valeprofiileja. Näin trollin taustalla olevaan aitoon ihmiseen on vieläkin vaikeampi saada kontaktia.
– Niillä on tapa pitää tällaista rinkiä. Todennäköisesti siinä ei olekaan niin monta ihmistä. Voi olla, että samalla ihmisellä on useampaa profiilia.
Poliisilla ei ole resursseja valeprofiilien epäilyttävien aineistojen penkomiseen, etenkään, jos rikoksen tunnusmerkit eivät ylity selkeästi. Sisältöön voi toki vaikuttaa muutenkin.
– On helpompaa olla suoraan henkilöön yhteydessä ja kysyä, että miksi tällaisia kuvia ja viestejä. Näin on saatu pahimpiakin trolleja puhumaan asiaa ja sieltä on paljastunut syitä häiriintyneen käytöksen taustalle.
Ulkokehälle ajautuneen purkautumiskeino
Kun keskusteluyhteys on avattu, taustalta on voinut paljastua kurjiakin kohtaloita.
– Tietyllä tapaa yhteisenä nimittäjänä koetaan, että ollaan yhteiskunnan ulkopuolella, ja sitten halutaan tällä tavalla ärsyttää. Ollaan ajauduttu sinne ulkokehälle, ja koettu, että "ihan sama", tehdään kiusaa ihmisille. Ja ärsytetään niitä. Se on jonkin näköistä protestointia yhteiskuntaa vastaan.
Ei ole mitään menetettävää, niin tehdään mitä halutaan?
– Ikään kuin näin.
Materiaali hätkähdyttää. MTV Uutisiin yhteyden asiasta ottanut oli etenkin huolissaan, millainen vaikutus kyseisillä profiileilla on lapsiin, jotka eksyvät kuvia katsomaan. Mutta Saarinen toistaa: Kun ei ole rikosta, ei ole mitään mitä tutkia.
– Ja sitten jos on, niin ne ovat asianomistajarikoksia ja asianomistajasta ei ole tietoa, ei mitään tietoa, kuka se voisi olla. He eivät astu ansoihin ollenkaan.
Tähän auttaa Saarisen mukaan mahdollisuus käyttää netin salattuja verkkoja. Häirikkötapaukset ovat yleistyneet sitä mukaa, mitä suuremman kansanjoukon keskuuteen Facebookin käyttäminen on levinnyt.
– Aina kun ihmisiä alkaa kerääntyä jonnekin paljon, aina tulee lieveilmiöitä, ihan luonnollista. Jonkin näköistä häiriköintiä, jonkinlaisia rikoksia alkaa tapahtua.
Häirikön saa parhaiten kuriin olemalla välinpitämätön. Saarinen ei silti usko, että häiriköintiä saadaan koskaan kokonaan taltutettua, kun joku aina hätkähtyy trollista.
– Olen ammattini vuoksi tähän niin tottunut, mutta eihän tämä kaikille ole tuttua. Niiden käsitys siitä, mitä voi olla pahimmasta päästä, on vähän erilainen mitä itsellä on. Se on ihan luonnollista – poliisi näkee koko kirjon kaikesta ympäristössään.
FB johtanut raiskauksienkin jäljille
Trollien keskeltä nettipoliisi törmää toki niihinkin tapauksiin, jotka johtavat rikostutkintaan.
– Ne ovat usein kahden tutun välisiä, juuri kunnianloukkaus, laiton uhkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Siinä ne yleisimmät rikosnimikkeet, solvailua, uhkailua, esimerkiksi parisuhdeasioissa.
Facebookista hankitun tiedon perusteella on ratkaistu toki vakavampiakin rikoksia.
– Tiedossani ei ole henkirikosasioita, mutta kyllä sellaisia tapauksia, mitkä ovat alkaneet sosiaalisesta mediasta, ja päätyneet vakaviinkin seksuaalirikoksiin.
Saarinen rohkaisee silti käyttämään sosiaalista mediaa – mutta kehottaa vastaavanlaiseen varovaisuuteen kuin elämässä tietoverkkojen ulkopuolellakin.
– Niin, ei tarvitse pelätä, mutta kunhan varovaisuudesta tulisi vähän samanlainen tapa kuin lukitessa auton tai kodin ovia. Ei kannata olla hölmö. Jos joku tuntematon henkilö alkaa kysellä jotain, niin kannattaa ainakin kysellä itseltään, että miksi näin, ja miten siihen reagoi.