Facebook-kampanja näyttää salaisia vapauden hetkiä Iranissa

MyStealthyFreedom
Kuvakaappaus My Stealthy Freedom -sivustosta.Kuvakaappaus My Stealthy Freedom -Facebook-sivulta
Julkaistu 13.01.2015 20:50

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Hunnuttomia tyttöjä, laulavia naisia ja rakastuneita nuoria pareja. Facebookin My Stealthy Freedom -sivuston kuvat näyttävät Iranin toiset kasvot – ja saavat islamilaisen valtion varpailleen.

– Kun tyttölapsi täyttää seitsemän vuotta, tulee hänen alkaa käyttää koulussa hijab -huivia. Yhdeksänvuotiaana hänen tulee käyttää sitä julkisilla paikoilla, kertoo toimittaja ja aktivisti Masih Alinejad, joka on onnistunut aiheuttamaan kapinan huivia vastaan sosiaalisessa mediassa.

Kapina pakollista hijabia vastaan on uhmaa muitakin tavallista elämää rajoittavia määräyksiä vastaan, joiden alla teokraattisessa Iranissa on eletty vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

– Me haluamme vain samat vapaudet, oikeuden elää omaa elämäämme kuten haluamme. Haluamme olla omia itseämme. Tilanne on sanomattoman surullinen.

Lähdettyään Iranista maanpakoon Alinejad julkaisi Facebookissa kuvan itsestään ilman huivia. Se raivostutti Iranin viralliset tahot, mutta innoitti muita iranilaisia naisia jakamaan omia kuviaan. Niinpä Alinejad perusti My Stealthy Freedom -sivuston, jolla on jo yli 748 000 tykkääjää.

Nimi viittaa salaiseen vapauteen, sillä moinen toiminta on lainsuojatonta. Alinejadin mukaan huivittomuudesta voidaan rankaista raipaniskuilla.

– He ottavat riskin joka päivä, mutta heitä on liian paljon. Viranomaiset eivät voi pidättää heitä kaikkia, joten he hyökkäävät minua vastaan ja pyrkivät mustaamaan maineeni, Alinejad kertoo.

Stealthyfreedom

Kuvia My Stealthy Freedom -sivustolta.

Vapaus valita

Alinejad kiirehtii muistuttamaan, että Iran ei ollut aina tällainen. Vanhoissa valokuvissa nuoret naiset ja miehet viettävät vapaa-aikaa yhdessä, opiskelijanaiset kulkevat kampuksella lyhyissä hameissa ja rouvat eleganteissa kampauksissa. Huiveja käytettiin, jos niin haluttiin.

– Ennen naisilla oli vapaus valita. Vallankumouksen jälkeen menetimme vapautemme sen sijaan, että olisimme saaneet oikeuksia. Hijabista tuli pakollinen kaikille naisille. Naiset osoittivat aluksi mieltään, muta heidät jätettiin huomioimatta. Naiset työnnettiin taustalle, Alinejad kertoo.
– Joka kerta, kun haluisit puhua hijabista, sanotaan vain, ettei ole hyvä aika. Naisten oikeuksista ei puhuta Iranissa.

Sosiaalinen media on antanut naisille mahdollisuuden tulla kuulluksi ja nähdyksi, ja mukana kampanjassa on myös miehiä. Miehet ovat lähettäneet kuvia vaimoistaan, ja Alinejad kertoo nuorien miesten osoittaneen solidaarisuuttaan naisille esimerkiksi käyttämällä hijabia päivän ja raportoineen sen aiheuttamista ahdistuksen tunteista.

– Eräs nuori nainen lähestyi minua ja kertoi, että haluaa osallistua eikä pelkää viranomaisia, mutta isänsä reaktiota. Hänet kuvattiin takaapäin niin, ettei kasvoja voinut tunnistaa. Kahden viikon päästä hän lähestyi minua uuden kuvan kanssa, jossa hän katsoo kameraan. Sen oli ottanut hänen isänsä, joka oli kuullut kampanjasta ja kysynyt, haluaisiko hänen tyttärensäkin lähettää kuvan, Alinejad iloitsee.

Hijabin ohella My Stealthy Freedom on alkanut kampanjoida musiikin rajoitteita vastaan. Alinejad kertoo, että Iranissa naiset eivät saa laulaa ja tanssia julkisesti ja esityksiä ei saisi kuvata.
–Uudessa kampanjassa My Forbidden Song (Kielletty lauluni) kuvataan laulavia naisia ja näytetään laulua maailmalle. Haluan kaikkien laulavan näille naisille, jotka eivät itse voi sitä tehdä.


Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat