Suomessa leviää tällä hetkellä tekstiviestitse huijaus, jossa vastaanottajaa pyritään höynäyttämään antamalla ymmärtää tämän esiintyvän jaetussa kuvassa.
VIDEO: Erilaiset huijaukset ovat jo kasvava trendi
Suomessa ja maailmalla on tavattu ärhäköitä huijausviestejä, joissa uhria houkutellaan klikkaamaan epäilyttäviä linkkejä mainitsemalla vastaanottajan henkilötietoja ja viittaamalla tämän olevan linkin takana olevalla kuvamateriaalilla.
Aiemmin näitä huijauksia on esiintynyt erityisesti erilaisissa sosiaalisen median palveluissa, kuten Facebookissa, mutta rikolliset voivat lähettää samanlaisia huijausviestejä myös tekstiviestitse.
Esimerkiksi MTV:n lukija kertoo saaneensa tiistai-iltana tekstiviestillä huijausviestin, jossa houkutellaan klikkaamaan lähetettyä linkkiä mainitsemalla hänen oma puhelinnumeronsa ja teksti "sinut on mainittu tassa kuvassa".
– Katsoin kiireessä, että joku kaveri olisi tägännyt minut johonkin, kun aluksi näytöllä näkyi vaan teksti "sinut on mainittu tässä kuvassa" ja klikkasin viestin auki. Tajusin kuitenkin siitä, että viestissä oli puhelinnumeroni, että nyt ei ole ehkä ihan oikea linkki kyseessä, lukija kertoo MTV Digille.
Harvinaista, mutta ei poikkeuksellista
Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhosen mukaan vastaavanlaisten huijausviestien lähettäminen tekstiviestitse on harvinaisempaa, muttei täysin poikkeuksellista.
– Meidän tietoomme ei ole tullut tässä viime päivinä tai viikkoina vastaavia tapauksia, mutta näitä spämmiaaltoja tulee aina ajoittain, Tarhonen kertoo.
Asiantuntija uskoo, että viestejä lähetetään mahdollisimman suurelle massalle, jotta edes joku klikkaisi linkkiä ja lankeaisi huijaukseen – viestiä ei ole kohdistettu yhdelle ihmiselle.
– Uskaltaisin sanoa, että viestin väite on valetta. Esimerkiksi tässä tapauksessa ei mitään kuvaa ole olemassa, ja huijari yrittää saada viestin vastaanottajan klikkaamaan linkkiä, joka johtaa johonkin ihan muualle, Tarhonen sanoo.
Älä missään nimessä klikkaa
MTV:n lukija kertoo, ettei ehtinyt klikkaamaan linkkiä. Jos vastaavan viestin saa, ei linkkiä kannatakaan missään tapauksessa avata väitteistä huolimatta.
– En avannut linkkiä, mutta pakko myöntää, että ihan mahdotonta se ei olisi siinä kiireen ja epähuomion keskellä ollut. Nuo ”sinut on merkitty kuvaan” tai "oletko tässä kuvassa" -tyyppiset muotoilut ovat sikäli ovelia, että moni meistä menee innoissaan, kauhuissaan tai ihmetyksissään aika nopeasti tsekkaamaan, millainen kuva itsestä mahdollisesti leviää tai on näkyvillä muille, MTV lukija pohtii.
Mitä linkin takana on, se voi Tarhosen mukaan vaihdella.
– Se voi johtaa tilausansatyyppiseen huijaukseen, tietoja kalastelevalle sivustolle tai haittaohjelmaan, joka pitää kuitenkin aina itse asentaa puhelimeen, hän sanoo.
Satunnaisille numeroille
Tarhosen mukaan viestejä lähetetään yleensä suureen numeroavaruuteen, mutta voi olla mahdollista, että lähettäjällä on käytössään jokin tietty lista numeroita, johon viestit lähetetään. Tilanne lienee kuitenkin harvemmin näin.
– Uskon, että lähettäjälle helppoa olisi valita esimerkiksi 05031xxxxx numeroavaruus ja lähettää kaikkiin siinä oleviin numeroihin kyseinen viesti, menevät ne sitten perille tai eivät, kuin ylläpitää tai etsiä sopivaa listaa numeroita, joihin viestejä lähettää, Tarhonen selittää.
– Mutta tämä on tosiaan arvailua ja sinänsä minä en tiedä, mistä numerot on saatu tai valittu ja voi varmuudella sanoa, kumpi tapa on yleisempi.
Jos vastaavan viestin saa, suosittelee Tarhonen vain yksinkertaisesti poistamaan sen.