Fimea: Suomessa on kuollut 11 ihmistä koronarokotteen saatuaan – taustalla kuoleman selittäviä perussairauksia jo ennen rokotetta

Rokotehaitat
Julkaistu 03.02.2021 18:35

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut 11 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joiden mukaan potilas on menehtynyt rokotteen saamisen jälkeen.

Yksi ilmoitus koski työikäistä potilasta, jolla oli kuoleman selittävä sairaus jo ennen rokottamista.

Lue myös: Koronarokotteen saanut Suomessa lähes 150 000 ihmistä

Ilmoituksista kymmenen koskee hoivakotiasukkaita, joista yksi on ollut alle 80-vuotias, neljä 80-90-vuotiaita ja viisi yli 90-vuotiaita. Heillä kaikilla on ollut pitkälle edenneitä perussairauksia.

Hoivakotiasukkaista kuudella ei ilmennyt rokottamisen jälkeen selkeitä oireita, ja menehtymisen arvioitiin liittyvän muihin sairauksiin.

Lue lisää: Fimeaan ilmoitettu ensimmäiset koronavirusrokotteen jälkeiset kuolemantapaukset

Kuume yleinen haittavaikutus

Neljälle potilaista nousi kuume rokottamista seuraavina vuorokausina. Rokotteen myötävaikuttavaa roolia ei voida täysin poissulkea, vaikka heidän katsotaan menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin, Fimea kertoo.

Fimean mukaan kuumeen tapaiset rokotteen yleiset haittavaikutukset voivat heikentää hauraiden vanhusten terveyttä.

Päätös hauraiden vanhusten rokottamisesta tehdään tapauskohtaisesti. Saattohoidossa olevia ei rokoteta THL:n tammikuun puolivälissä antaman ohjeistuksen mukaisesti.

Fimean mukaan menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisten jälkeen jatkossakin, sillä hoivakodeissa kuolee muutenkin noin 400 asukasta viikossa.

Yhteensä 231 ilmoitusta

Tiistaihin mennessä virastoon oli saapunut yhteensä 231 haittavaikutusilmoitusta. Näistä vakavia ilmoituksia on ollut 71. 

Yleisimmin ilmoitetut vakavat haitat olivat hengenahdistus, päänsärky ja kuume.

Vakavuusarvio perustuu ilmoittajan arvioon. Fimea tekee arvion, jos ilmoittajan arvio puuttuu.

Koronarokotteen on saanut lähes 150 000 suomalaista, joten haittavaikutusilmoitusten määrä on hyvin vähäinen, noin 0,15 prosenttia.

Juttua korjattu 3.2.2021 klo 22.24: Korjattu oikeaksi prosenttiluvuksi 0,15 eikä 0,015, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin. 

Otsikon muotoilua korjattu 4.2.2021 klo 8.45: Otsikkoon lisätty tieto siitä, että kuolemantapausten taustalla on muita kuoleman mahdollisesti selittäviä tekijöitä ja perussairauksia. Otsikossa ei ollut aiemmin virhettä, mutta MTV Uutiset haluaa täsmentää uutisten kärkeä myös otsikontasolla. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus