Koronarokotteen haittavaikutuksista on tehty lähes 1200 ilmoitusta, vakavia ilmoituksia yli 430 – näin ne jakautuvat eri rokotteiden kesken

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tallentaa Suomessa ilmoitetut haittavaikutusilmoitukset haittavaikutusrekisteriin.  

Niin sanottuja vakavia ilmoituksia on tehty 435 kappaletta.

Vakavaksi luokitellaan haittavaikutus, joka on johtanut kuolemaan, hengenvaaraan, sairaalahoitoon tai sen pidentymiseen. Myös esimerkiksi rokotteesta aiheutuneet pysyvät vammat ja toimintakyvyn aleneminen lukeutuvat vakaviin haittavaikutuksiin. 

Ei-vakavia ilmoituksia koronarokotteista on tehty 762. 

Nämä luvut ovat päivitetty Fimean sivuille 25.3.2021. 

Suomessa on tähän mennessä rokotettu ihmisiä kolmella eri rokotteella: Pfizer-Biontechin, Modernan sekä Astra Zenecan koronarokotteilla. 

Pfizer- Biontech 

Yhteensä ilmoituksia on tullut 922 kappaletta. Ei-vakavia ilmoituksia on reilu 611 ja vakavia ilmoituksia 311. 

Moderna 

Haittavaikutusilmoitusten kokonaismäärä on 19. Ei-vakavia ilmoituksia on 13 ja vakavia puolestaan 6 kappaletta. 

Astra Zeneca 

Yhteensä ilmoituksia on tullut 257. Näistä 139 oli ei-vakavia ja 118 puolestaan vakavia ilmoituksia. 

Pfizeria annettu eniten ja Modernaa vähiten

On hyvä muistaa, että suuret erot tehdyissä ilmoituksissa selittyvät ainakin osittain sillä, että esimerkisi eniten haittavaikutusilmoituksia saanut Pfizer-Biontechin rokote on rokote, jota on annettu kaikkein eniten Suomessa. 

Vastaavasti Modernan rokotteesta on vähiten haittavaikutusilmoituksia, mutta sitä on myös annettu kaikkein vähiten kansalaisille. 

Koronarokotteita on yhteensä annettu 868 516, joista 781 144 ensimmäisiä annoksia. 

Selvä valtaosa annetuista rokotteista on Pfizer-Biontechia, jota on annettu reilusti yli puoli miljoonaa annosta. Toiseksi eniten on annettu Astra Zenecaa ja kolmanneksi Modernaa. Tiedot ovat THL:n rokoterekisteristä, jossa on 1–2 päivän viive.

Haittavaikutusilmoitukset, joissa on ilmoitettu kuolemantapauksesta

Fimeassa on käsitelty 39 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrotaan potilaan menehtyneen.

Kaksi potilaista oli saanut Modernan, yksi AstraZenecan ja loput 36 Pfizer-Biontechin rokotteen.

Fimea kertoo, että ainoastaan yksi ilmoitus koski työikäistä potilasta, jolla oli kuoleman selittävä sairaus jo ennen rokottamista.  Lopuista 38 potilaasta viisi oli alle 80-vuotiaita, yhdeksäntoista 80-90-vuotiaita ja neljätoista yli 90-vuotiaita. Huomionarvoista on, että heillä kaikilla on ollut pitkälle edenneitä perussairauksia.

Potilaista 17:lle ei ilmennyt rokottamisen jälkeen selkeitä oireita ja heidän arvioitiin menehtyneen muihin sairauksiin. 21:lle potilaalle nousi kuume tai yleisvointi lähti laskuun rokottamista seuraavina vuorokausina.

Vaikka näiden potilaiden katsotaankin menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin, rokotteen mahdollista myötävaikuttavaa roolia ei voida täysin poissulkea.  

Mitkä ovat yleisimmin ilmoitetut haittavaikutukset elinryhmittäin. Katso kooste yllä olevalta videolta.

Juttua päivitetty 25.3. kello 19.46: Luvut päivitetty uusimpiin Fimean lukuihin. Potilaan menehtymistä koskevista haittavaikutusilmoituksista lukuja ei ole päivitetty, mutta 23. maaliskuuta mennessä ilmoitettuja tapauksia on 44.

Lue myös:

    Uusimmat