Fimeassa on tähän mennessä käsitelty 105 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrotaan potilaan kuolleen.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen kuitenkin kertoo, etteivät lääkeviranomaiset ole todenneet lisääntynyttä kuolleisuutta rokottamisen jälkeen.
– Koska tavalliset haittavaikutukset, kuten esimerkiksi kuume, voivat olla hauraalle, monisairaalle ihmiselle vaarallisia, on THL suositellut, että saattohoitovaiheessa ja tilassa hauraassa tilassa olevia ei rokoteta, Kaukonen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
Lue myös: Tällaisia ovat koronarokotteen vaarat nuorille – Nohynek: "Haitat ovat hyvin harvinaisia ja hoidettavissa"
THL on myös tehnyt rekisteripohjaisen selvityksen rokottamisen jälkeisistä kuolemista. Selvityksessä kuolleisuuden ei ole todettu lisääntyneen rokottamisen jälkeen. THL tutki perusteellisesti kaikki kolme Suomessa käytössä olevaa koronarokotetta.
Kaukosen mukaan koronarokotteen jälkeen menehtyneet ovat suurilta osin siltä ajalta, kun Suomessa rokotettiin kaikkein iäkkäintä väestöryhmää, joka on muutenkin hyvin haurasta.
Lue myös: "Koronarokotteissa on paikannin ja rokote muuttaa dna:ta" – tällaisia väitteitä lapset ja nuoret kohtaavat somessa
Tapauksista kuusi alle 50-vuotiaita
Fimeassa käsitellystä 105 koronarokotuksiin liittyvästä kuolemaan johtaneesta haittavaikutusilmoituksesta 9 potilaista oli saanut Modernan rokotteen, 14 AstraZenecan ja loput 82 Pfizer-BionTech-rokotteen.
Suurin osa menehtyneistä on yli 80-vuotiaita. Alle 50-vuotiaita on menehtyneiden joukossa kuusi.
Useista ilmoituksista odotetaan vielä lisätietoa
Kaukonen kertoo, että kolmasosalla menehtyneistä potilaista ei ilmennyt rokottamisen jälkeen selkeitä oireita, ja menehtymisen arvioitiin liittyvän ensisijaisesti muihin sairauksiin.
Kolmasosalla potilaista ilmaantui oireita, kuten kuumetta tai yleisvoinnin heikkenemistä rokottamista seuraavina päivinä.
Vaikka heidän katsotaan menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin tai niiden komplikaatioihin, rokotteen mahdollista myötävaikuttavaa roolia ei voida täysin poissulkea.
– Useammasta ilmoituksesta odotetaan lisätietoja tapahtumien kulusta ja potilaan perussairauksista, Kaukonen kommentoi.