Fimean ylilääkäri: Tiesimme jo silloin, kun myyntilupaa on myönnetty, mitä haittoja koronarokotteista tulee

3:27img
Julkaistu 15.04.2021 14:51

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos linjasi keskiviikkona, että Astra Zenecan koronarokotetta ei edelleenkään anneta Suomessa alle 65-vuotiaille. Fimean ylilääkärin Maija Kaukosen mukaan rokotteen haittavaikutukset ovat olleet odotusten mukaisia. 

Euroopan lääkevirasto EMA pitää mahdollisena, että Euroopassa havaituilla erittäin harvinaisilla veren hyytymishäiriöillä olisi yhteys Astra Zenecan rokotteeseen.  

– Kaikista rokotteista on tullut pääsääntöisesti odotusten mukaisia rokotehaittoja. Eli me tiesimme jo silloin, kun myyntilupaa on myönnetty, että rokotteista tulee raajakipua, lihas- ja nivelsärkyä, kuumereaktioita ja päänsärkyä, Kaukonen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

– Tutkimuksissa on ollut kymmeniä tuhansia potilaita tai rokotettuja. Nämä ovat olleet ihan yleisesti tiedossa. Profiili haittavaikutuksista on esittäytynyt tällaisena myös Suomessa, Kaukonen jatkaa.

Johnson&Johnson tekee lisätutkimuksia

Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Johnson&Johnsonin rokotteen jakelu Eurooppaan päätettiin keskeyttää. 

– Johnson&Johnsonilla asiaa ei ole vielä vahvistettu, mutta toki epäily on herätetty ja asia tutkitaan. Sinällään nämä ovat kohdalle sattuessa vakavia, mutta toisaalta nämä ovat äärimmäisen harvinaisia kummallakin rokotteella, Kaukonen sanoo. 

Kaukonen muistuttaa, että rokotettujen määrään verrattuna vakavia haittoja on vähän. 

– Johnson&Johnsonilla on Yhdysvalloissa rokotettu lähes seitsemän miljoonaa ihmistä ja tapauksia on kuusi. Euroopan unionin alueella näitä tapauksia on ollut määrällisesti enemmän. Toisaalta rokotettujen määrään suhteutettuna Saksakin arvioi, että näitä olisi yksi per sata tuhatta rokotettua. Sinällään puhumme hyvin harvinaisesta haitasta.

Ilmoituksia veritulpista tulee myös hormonivalmisteiden vuoksi 

Kaukonen muistuttaa, että Fimealle tulee kaikista lääkkeistä haittavaikutusilmoituksia. 

– Kyllä me olemme saaneet esimerkiksi aivolaskimotukosilmoituksia hormonihoitoihin liittyen. Eli ehkäisypillereitä ja hormonihoitoja koskevia ilmoituksia on tullut tänäkin keväänä useampia kappaleita. Tällaiset haitat voivat liittyä ihan muihinkin lääkkeisiin. 

– Kaikki koronarokotteet ovat tehokkaita. Ja kaikki ne estävät, jos nyt eivät täysin sen infektion tuloa, niin todennäköisesti kuitenkin vakavan taudin. Sairaalahoitoista ja tehohoitoista koronavirusinfektiota kaikki rokotteet estävät hyvin tehokkaasti. 

Kaukonen painottaa, että myös koronavirusinfektio on vaarallinen.

– Kun mietitään koronavirusinfektiota ja sen aiheuttamaa riskiä, sehän on merkittävästi vaikeampi tauti, mitä iäkkäämpiin ihmisiin mennään. Puhumme ihan hengenvaarallisesta taudista silloin, kun tauti menee vaikeaksi. 

Kaukonen muistuttaa, että vakavan infektion riskitekijöitä on tiedossa, mutta myös ilman riskitekijöitä voi saada vaikean tautimuodon. 

– Hengityslaitehoidossa esimerkiksi kymmenen päivää teho-osastolla on hyvin vakava kokemus ja sitten toisaalta taas pitkä toipuminen vielä senkin jälkeen, kun näyttää siltä, että potilas jää henkiin. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus