Financial Times hehkuttaa Suomen "talvisodan hengessä" tehtyä koronastrategiaa – myös Helsinki-Vantaan koronakoirat ovat saaneet kiitosta maailmalla

Arvostettu talouslehti Financial Times kehuu Suomen koronastrategiaa nettijutussaan. Lehden mukaan pandemian onnistunut hoito selittyy muun muassa talvisodan kokemuksilla. Yhdysvaltalainen New York Times on puolestaan ihastellut Helsinki–Vantaan koronakoiria.

Ruotsi on saanut maailman mediassa enemmän palstatilaa koronastrategiallaan kuin Suomi, mutta ehkä katse olisi kannattanut kääntää vähän idemmäksi, pohtii Financial Times artikkelissaan, jossa se esittelee Suomen koronastrategiaa.

Suomessa on lehden mukaan ollut 90 % vähemmän koronatautitapauksia asukasta kohden kuin länsinaapurissa. Lisäksi Suomen talous on supistunut Ruotsia vähemmän kuluvan vuoden alkupuoliskolla. 

Lehti kertoo, että Suomen tartuntaluvut ovat olleet kaiken kaikkiaan Euroopan alhaisimmat. Näin siitäkin huolimatta, että kaupat ovat olleet auki koko pandemian ajan ja julkiset liikennevälineet ovat kulkeneet. Suomessa ei ole myöskään julistettu ulkonaliikkumiskieltoja toisin kuin monissa muissa maissa.

Lehti muistuttaa, että parin viime viikon aikana tilanne on huonontunut tosin myös Suomessa.

”Suomella on pitkä historia kriiseihin varautumisesta”

FT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Suomen, Tanskan ja Norjan päätös sulkea rajat aluksi nopeasti ja avata ne harkitusti myöhemmin on toiminut. Heidän mukaansa Suomea on auttanut myös maan sijainti Euroopan laidalla.

Suomen hyvän suoriutumisen kriisin kynsissä selittää FT:n mukaan lisäksi maamme pitkä historia kriiseihin varautumisessa. Se juontaa lehden mukaan jo talvisodan aikoihin vuosiin 1939–1940.

Pekka Nuorti: Suomalaiset puhaltavat samaan hiileen kriisin keskellä

FT:n haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen arvioi Ruotsin ottaneen pandemian hoidossa riskialttiimman ja käytännönläheisemmän linjan. Salmisen mukaan Suomessa perustuslaki kuitenkin painottaa vahvasti valtiohallinnon velvollisuutta turvata kansalaistensa henki ja terveys.

Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti arvioi lehdessä, että suomalaisilla on taipumus puhaltaa yhteen hiileen kriisien keskellä. Hän kiittää suomalaisia siitä, miten hyvin he ovat totelleet viranomaisten suosituksia.

– On merkille pantavaa, miten suomalaiset reagoivat koronarajoituksiin ja muuttivat niiden pohjalta käyttäytymistään, Nuorti sanoo.

Hänen mukaansa sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet Suomessa jopa 75 % rajoitusten ansiosta.

Nyt sairastuvat nuoret

FT kertoo, että infektiot ovat lisääntyneet Suomessa muun Euroopan lailla viime aikoina eniten nuorten keskuudessa. Pekka Nuortin mielestä se on hyvä asia, koska he sairastuivat vakavasti harvemmin kuin vanhemmat. Huono uutinen on se, että nuorilla on yleensä enemmän sosiaalisia kontakteja kuin vanhuksilla.

Nuorti toteaa artikkelissa, että Suomea ei voida pitää suljettuna ikuisesti. 

– Tasapainoilemme tällä hetkellä sen kanssa, miten pitää samaan aikaan yhteiskunnan pyörät pyörimässä ja tauti kurissa.

Koronakoirat innostivat Yhdysvalloissa

Kansainvälinen media on innostunut viime päivinä myös Helsinki–Vantaan lentokentällä työskentelevistä koronakoirista, jotka ovat haistaneet jo ensimmäiset sairastuneet. 

Koirista ovat kirjoittaneet ainakin yhdysvalalainen New York Times  ja brittiläinen Guardian.

Lehdet ihastelevat sitä, että lentokentälle saapuville tarjotaan mahdollisuus vapaaehtoiseen koronatestiin, joka vie vain kymmenen sekuntia ja on huomattavasti mukavampi kuin perinteinen pitkä testipuikko pitkällä nenän uumenissa.

Lue myös:

    Uusimmat