"Fomo" uhkaa koululaisen unta – "Voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle"

AOP, uni kännykkä
Julkaistu 06.08.2023 11:25

MTV UUTISET – STT

Monelle lapselle ja nuorelle ryhmään kuuluminen on niin tärkeää, että kavereiden viesteihin pitää reagoida vaikka keskellä yötä. Puhutaan niin sanotusta "fomosta", jonka on todettu häiritsevän nukkumista.

"Fear of missing out" -ilmiö viittaa pelkoon siitä, että jää jostakin paitsi. Huolena lapsilla ja nuorilla voi myös olla se, että he saavat osakseen kavereiden paheksuntaa, jos eivät ole jatkuvasti linjoilla.

Vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa skotlantilaiset murrosikäiset, jotka seurasivat yöllä sosiaalista mediaa pelätessään muutoin koituvia pulmia kaverisuhteissa, kärsivät uniongelmista.

– Jos nuori ei vastaa kavereiden viesteihin, hän voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle kaveripiirille tärkeistä asioista, kiteyttää terveystiedon lehtori Jorma Tynjälä Jyväskylän yliopistosta.

Yölliset viestit valpastuttavat erityisen paljon, jos ne ovat sävyltään ikäviä.

– Ilkeät viestit pahoittavat mielen ja haittaavat unta, kun vastaanottaja alkaa pohtia niiden sisältöä.

Lue myös: Tutkimus: Älypuhelimen selailu sängyssä heikentää unen palauttavaa vaikutusta

Uhka unelle

Ongelmallinen tai muuten hyvin intensiivinen sosiaalisen median käyttö on uhka koululaisen unelle, kertoo myös Jyväskylän yliopistossa tehty kansainvälinen WHO-koululaistutkimus.

Riskiryhmäläiset menevät myöhemmin nukkumaan, jäävät vähemmälle unelle ja kärsivät enemmän sosiaalisesta jetlagista verrattuna muihin koululaisiin. Sosiaalinen jetlag tarkoittaa nukkumaanmenoaikojen ja unen suurta heittelyä vapaapäivien ja koulupäivien välillä. 

Ongelmakäyttäjät menevät vapaapäivinä nukkumaan lähes kaksi tuntia myöhemmin kuin koulupäivinä. Somea harvoin käyttävillä nuorilla ero on puolet pienempi.

– Sosiaalinen jetlag aiheuttaa aikaerorasituksen kaltaisia oireita, kuten väsyneisyyttä.

WHO-tutkimuksessa ei tarkasteltu, millä laitteilla somea käytetään. Käytännössä tavallisinta kuitenkin on, että koululaiset käyttävät siihen puhelimen sovelluksia.

Tynjälä huomauttaa, että pääosalla koululaisista sosiaalisen median käyttö on hallinnassa.

– Pitää myös muistaa, että vaikka somen haitoista puhutaan paljon, se tuo myös hyviä asioita tullessaan. Lapset ja nuoret pitävät somessa esimerkiksi yllä kaverisuhteitaan.

10:32imgOnko TikTok vaarallinen sosiaalinen media? Tietoturva-asiantuntija vastaa

Lue myös: Kiusattu ja masentunut Erhan ei poistunut kotoaan kahdeksaan vuoteen – nyt hän kertoo tarinansa, jotta sen kuulisi joku toinen sohvalla itkevä nuori

Huolestuttava ilmiö leviää nuorten suosimassa TikTok- sovelluksessa

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media