Fortum vaatii Venäjältä jättimäisiä korvauksia

Fortum aloittaa välimiesmenettelyt Venäjän valtiota vastaan. 

Fortum vaatii korvauksia omaisuutensa laittomasta takavarikoinnista.

Välimiesmenettelyn edellyttämässä ensimmäisessä vaiheessa Fortum lähetti Venäjän valtiolle riitaa koskevat ilmoitukset viime kesänä, mutta Venäjä ei reagoinut sovintoneuvottelupyyntöön.

Fortum hakee välimiesmenettelyissä miljardiluokan vahingonkorvauksia, jotka vastaavat sen tytäryhtiön osakkeiden ja Venäjälle tekemiensä investointien arvoa.

Välimiesmenettelyjen aloitus on seurausta Venäjän rikkomuksista Alankomaiden ja Venäjän sekä Ruotsin ja Venäjän välisten investointisuojasopimusten velvoitteita vastaan.

Venäjän viranomaiset takavarikoivat Fortumin omaisuuden Venäjällä viime vuonna sen jälkeen, kun Venäjällä tuli voimaan asetus, jonka mukaan Venäjä voi ottaa väliaikaisesti haltuunsa ulkomaisten yhtiöiden omaisuutta, mikäli sen omaisuutta takavarikoidaan ulkomailla.

Voidaan panna täytäntöön Venäjän ulkopuolella

Fortumin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että välimiesmenettelyissä uskotaan kestävän vuosia. Seuraavaksi muodostetaan kummankin välimiesmenettelyn välimiesoikeudet.

Menettelyjen osapuolet, eli Fortumin tytäryhtiöt ja Venäjän valtio, nimittävät välimiesoikeuksien jäsenet. Molemmissa välimiesoikeuksissa on kolme välimiestä.

Mikäli Venäjän valtio ei käytä nimitysoikeuttaan, asiaan soveltuvien investointisuojasopimusten mukaan välimiehen nimityksen tekee ulkopuolinen taho.

Välimiesmenettely päättyy, kun välimiesoikeus antaa asiassa välitystuomion. 

Venäjän valtiota vastaan annettu välitystuomio on pantavissa täytäntöön Venäjän omaisuutta vastaan niissä valtioissa, jotka ovat allekirjoittaneen niin kutsutun New Yorkin yleissopimuksen, eli yli 170 maassa. 

Täytäntöönpanotoimet eivät näin ollen rajoitu ainoastaan täytäntöönpanoon Venäjällä.

Lue myös:

    Uusimmat