Ghettoutuvatko Turun alueet? Eriytyvät etnisten taustan ja tulojen perusteella enemmän kuin Helsingissä ja Tampereella – sosiaalisen sekoittamisen politiikkaa ei ole sovellettu

1:02img
MTV Uutiset listasi Suomen huono-osaisimmat asuinalueet.
Julkaistu 30.01.2019 06:11
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Turun alueella alueet eriytyvät etnisen taustan ja pienituloisuuden perusteella voimakkaammin kuin Tampereen ja Helsingin seudulla, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Suomalainen hyvinvointi 2018 -kirjasta.

Eriytymisellä tarkoitetaan kehitystä, jossa eri asuinalueiden asukkaat alkavat erottua toisistaan esimerkiksi huonotuloisten ja varakkaiden asuinalueisiin.

Alue voi jopa ghettoutua siinä mielessä, että alue eriytyy tietyn etnisen ryhmän asuinalueeksi. Tällaista on tapahtunut esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Sakari Karvonen kertoo, että Turussa ei ole sovellettu niin sanottua sosiaalisen sekoittamisen politiikkaa samalla tavalla kuin Helsingissä ja Tampereella.

Siinä erilaisin yhteiskuntapoliittisin toimin yritetään tasata alueita niin, että niillä asuisi ihmisiä erilaisissa taloudellisissa tai muissa tilanteissa.

Lue myös: Nämä ovat suurten suomalaiskaupunkien kaikkein huono-osaisimmat lähiöt – Alueilla velloo todella hämmentävä ilmiö

Karvosen mukaan on jotain näyttöä käänteisestä eriytymisestä, jossa tietyt väestöryhmät vastaavasti muuttavat pois alueelta, voimistaen eriytymistä. Näyttöä ei kuitenkaan ole paljon.

Hänen mukaansa ilmiö ei ole kohtuullisessa mittakaavassa ongelma.

– Mutta jos tulee poismuuttoa ja alueen maine huononee, niin tulee monenlaista huono-osaisuutta. Tästä ei ole kuitenkaan kovin vahvoja merkkejä, hän sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa asuinalueilla on huomattavasti voimakkaampia huonoja maineita ja leimoja. Suomessa ei sellaisessa tilanteessa olla.

Karvosen mukaan Helsingin ja Tampereen kokemukset osoittavat, että alueiden eriytymiseen voidaan vasuinaikuttaa esimerkiksi vuokra-asuntojen sijoittelulla.

Toinen esimerkki sosiaalisen eriytymisen ehkäisemisestä voisi olla sosiaali- ja terveyspalveluiden sijoittelu niiden saatavuuden parantamiseksi.

– Tämä edellyttää aktiivista otetta päätöksentekijöiltä, Karvonen toteaa.

Tanskan hallitus on katsonut maassa olevan ghetto-ongelma, jota on esitetty ratkaistavaksi muun muassa koventamalla rangaistuksia.

2:03img

Tuoreimmat aiheesta

Kaupungit