Greenpeacen aktivistit jäänmurtaja Otson mastossa – poliisi paikalla

Greenpeace otso jäänmurtaja
Greenpeacen välittämä kuva aktivistista jäänmurtaja Otson mastossa.Greenpeace
Julkaistu 07.06.2016 07:45(Päivitetty 07.06.2016 10:25)

MTV UUTISET

Kolme Greenpeacen aktivistia on kiivennyt Helsingin Katajanokalla jäänmurtaja Otson mastoon.

Aktivistit vaativat, ettei suomalaisten jäänmurtajien anneta osallistua toimintaan, joka on ristiriidassa Suomen kansainvälisten ilmastositoumusten kanssa. Otson on määrä osallistua arktisen öljyn etsintään Grönlannin koillispuolella. Sen on määrä osallistua jäänmurtamiseen seismisten tutkimusten takia. 

Jäänmurtajayhtiö Arctia Oy:n viestintäpäällikkö Eero Hokkanen vahvistaa MTV Uutisille, että aktivistit ovat mastossa. Paikalla on Hokkasen mukaan myös poliisi selvittämässä tilannetta. Hieman ennen aamuyhdeksää aktivistit olivat yhä Otson mastossa.

– Poliisi on aluksella selvittämässä tilannetta. Alukselle nousu on kielletty ja alue on jatkuvan vartioinnin aluetta. Heti, kun vartija huomasi tunkeilijat, niin hän soitti poliisit paikalle, Hokkanen kertoo. 

Arctia kertoo tiedotteessaan, että aktivisteja tuli jäänmurtajatukikohdan alueelle Helsingin Katajanokalle yhteensä viisi. 

Aktivistien tempauksesta tuli tiedote Greenpeacen toimesta ennen kello kahdeksaa aamulla. Aktivistit kiipesivät laivalle ennen seitsemää aamulla.

– Me halutaan esittää Juha Sipilälle sellainen kysymys, että minkä ihmeen takia Suomi lähettää aluksensa arktikselle avustamaan öljyn etsinnässä, kun ilmastonmuutosta vastaan ei ole yhtään liikaa aikaa taistella, kysyy jäänmurtajan mastossa parhaillaan oleva aktivisti Aino Tuomi-Nikula MTV Uutisille. 

– Kun Otso raivaa tietä öljy-yhtiöille Arktiksella, se raivaa tietä maailmaan, jossa ilmastokatastrofia ei edes yritetä pysäyttää. Arktiselle öljylle ei ole käyttöä maailmassa, joka ratkaisee ilmastonmuutoksen. Uusien öljylähteiden etsintä on vastuutonta, sanoo Tuomi-Nikula 

Hänen mukaansa valtionyhtiön jäänmurtajat auttavat etsimään öljyä, jota ei voi polttaa.

– Miten tämä voi olla mahdollista, kun Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin yhdessä muiden maailman maiden kanssa. 

Lisäksi Tuomi-Nikula muistuttaa, että seisminen tutkimus itsessäänkin on jo ongelma, koska siinä ammutaan meren alle äänipommeja, mikä saattaa vaurioittaa valaiden ja mursujen kuuloa ja vaelluskäyttäytymistä. 

Arctia Oy:n mukaan tärkeintä olisi saada aktivistit turvallisesti alas. Tiedotteen mukaan aktivistit vaarantavat toiminnallaan paitsi oman turvallisuutensa, myös aluksen meriturvallisuuden. Maston läheisyydessä sijaitsee Arctian mukaan korkeajännitteisiä ja aluksen turvallisen kulun kannalta kriittisiä laitteita.

Näillä näkymin kolme aktivistia pysyvät mastossa, eivätkä he tiedä, koska tulevat alas. Paikalla on poliiseja. Alueella on aktivistien mukaan rauhallista. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa