Guggenheim-voittaja rikkoi sääntöjä - "Kuinka pyhä Helsingin räystäskorkeus on?"

guggenheim_voittaja6
Vasemmalla korkeana kohoava Majakka ylittää selvästi oikealla olevan Palacen räystäskorkeuden.Guggenheim-säätiön havainnekuva
Julkaistu 23.06.2015 14:42
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Arkkitehtitoimistojen liiton toiminnanjohtaja Vesa Juolan mukaan Guggenheim-arkkitehtuurikisan voittanut Majakka rikkoi kilpailun korkeussääntöä.

– Kilpailussa korkeudeksi oli määrätty Hotelli Palacen räystäskorkeus. Voittanut esitys ylittää tämän. Nyt on hyvä käydä keskustelua siitä, kuinka pyhä on Helsingin räystäskorkeuden maksimi.

– Kun Helsinkiä lähestytään mereltä, sieltä näkyy erilaisia piikkejä. Majakka ei näy kuitenkaan hämmästyttävänä piikkinä. Esimerkiksi Tallinnasta näkyy merelle useita huomattavan korkeita piikkejä. Mielestäni hillitty museon torni ei häiritse näkymää Helsingissä.

Modernia ilmettä kaupunkiin

Juola uskoo, että Majakan korkeus tulee herättämään keskustelua.

– Voittajaehdotus on uskaltanut ottaa riskin ja poiketa säännöistä. He keksivät ratkaisun, joka on hyvä. Se vaatii erityistä taitoa. 

– Meillä Helsingissä on ollut korkean paikan kammo. Hotelli Jätkäsaartakin madallettiin. Nyt Kalasatamaan ja Keski-Pasilaan kohoaa kokonainen rypäs torneja. Hotelli Torni on keskustan korkein rakennus. Jos eri puolille kaupunkia rakennettaisiin korkeita torneja, niin se häiritsisi kaupunkisiluettia.

Juola ottaa Pariisin esimerkiksi tasamittaisesta kaupungista, jossa ei ole korkeita piikkejä.

– Korkealla Majakalla voidaan nuorentaa kaupunginilmettä. Majakkaan sijoittuva taide pyrkii haastamaaan, niin eiköhän myös itse rakennus voisi aiheuttaa vuoropuhelua tai luoda uutta linjausta. Uskaltaisin sanoa, että toteutetaan vaan näin korkeana kuin voittajaehdotus on.

Turvallinen ja varma voittajavalinta

Juolan mukaan Majakka oli koko ajan kilpailun kärkisijoilla.

– Se on turvallinen ja varma valinta. Se on helposti lähestyttävä, johon voidaan tehdä monen tyyppisiä toteutuksia. Ääritilanteessa Majakka voidaan toteuttaa vaiheittain. 

– Yksikään ehdotuksista ei noussut selväksi voittajaksi, joten siksi tuomaristo joutui äänestämään. Voittajatoimisto on nuori. Se on perustettu vasta 2011, mutta on todella kansainvälinen toimisto. Majakassa näkyy ranskalais-japanilaisen toimiston kädenjälki ja kulttuurivaikutteet.

– Itse en ole päässyt tutustumaan Majakan sisätiloihin, joihin tuomaristo on tutustunut. Sen sijaan vielä korkeamman ehdotuksen Katedraalin sisätilat olivat päätähuimaavat.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa