Haaviin jäi muun muassa erityisen vaarallisia aseita – poliisi valvoi verkon laitonta huume- ja asekauppaa

23:12imgKatso arkistovideo: Rikospaikka-ohjelmassa keskusteltiin vuonna 2018 siitä, selviävätkö tietoverkkorikokset.
Julkaistu 25.05.2024 12:14
Toimittajan kuva
Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Poliisi kertoo tiedotteessa valvoneensa alkuvuoden 2024 ajan erityisesti tietoverkoissa käytävää laitonta huume- ja asekauppaa. Tulokset osoittavat, että rikolliset käyttävät tietoverkkoja aktiivisesti huumausaineiden välittämiseen ja asekauppaan.

Poliisi tiedottaa rikosten tietoverkossa lisääntyvän kaiken aikaa.

– Teknologia on myös mahdollistanut uusien innovaatioiden ja ratkaisujen syntymisen erilaisiin ongelmiin ja haasteisiin. Teknologinen kehitys ei kuitenkaan ole tuonut vain positiivisia vaikutuksia, vaan se on myös tarjonnut rikolliselle toiminnalle uusia keinoja, kuten laittoman kaupankäynnin tietoverkoissa, tiedotteessa sanotaan.

– Huumerikollisuudessa tämä tarkoittaa sitä, että huumeiden välittäjä jättää kaupankäyntialustalle myynti-ilmoituksen ja kuka tahansa voi alkaa tehdä kauppaa tarjolla olevista laittomista aineista. Samalla tavalla kauppaa tehdään myös aseista.

Lue myös: Moottoritiellä seilannut rattijuoppo yritti päästä pälkähästä poikkeuksellisen kehnolla tekosyyllä Janakkalassa

Nykyajassa poliisin on oltava läsnä myös virtuaalimaailmassa – "partiointi" ei siis enää tänä päivänä tarkoita vain poliisiautolla tehtyä partiointia kaduilla, vaan poliisin on partioitava myös tietoverkoissa.

Alkuvuoden 2024 aikana poliisi kohdistanut osan työajastaan tietoverkoissa erityisesti laittoman huume- ja asekaupan valvontaan.

"Myös aseet ovat kauppatavaraa"

Poliisin valvonnan tulosten perusteella rikolliset käyttävät aktiivisesti tietoverkkoja huumausaineiden välittämiseen poliisilaitosalueesta riippumatta.

– Myös aseet ovat kauppatavaraa, kuten valvontaa suunniteltaessa arviointiinkin, tiedotteessa sanotaan.

Poliisi kirjasi valvonnan aikana yhteensä toista sataa rikosilmoitusta, jotka koostuvat pääosin huumausainerikoksista. Erilaisista ampuma-aserikoksista rikosilmoituksia kirjattiin yhteensä 24.

Lue lisää: Poliisi varoittaa kavalasta tekstiviestihuijauksesta: "Älä noudata ohjeita"

Valvonta osoittautui myös takavarikoiden perusteella tehokkaaksi.

– Sen aikana takavarikoitiin muun muassa amfetamiinia yli seitsemän kilogrammaa ja marihuanaa yli viisi kilogrammaa, tiedotteessa listataan.

Lisäksi takavarikoitiin pienempiä määriä muita huumausaineita sekä huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä, kuten korvaushoitolääkkeenä tunnettua Subutexia.

Ampuma-aseiden osalta takavarikkoon päätyi käsiaseita, niin sanottuja pitkiä aseita, erityisen vaaralliseksi luokiteltavia aseita sekä satoja patruunoita.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Toni Sjöblomin mukaan eräs merkittävä keino vaikuttaa rikolliseen toimintaan on myös rikoksella saadun omaisuuden takavarikoiminen. Valvonnan tuloksena takavarikkoon päätyikin käteistä rahaa yli 40 000 euroa.

Lue lisäksi: MTV:n lähteet: Ruotsalaisesta Foxtrot-rikollisverkostosta irtaantuneen ryhmän ja Bandidos MC:n välit kireät Suomessa

Poliisi käytti rikosten selvittämiseksi ahkerasti myös pakkokeinoja. Valvontajakson aikana kiinniotettuja henkilöitä oli yli sata ja tästä joukosta pidätetyksi päätyi yli 30 ja tutkintavangiksi 16 henkilöä.

Kotietsintöjä ja laite-etsintöjä tehtiin yhteensä lähes 300. Paljastettaessa huumausaineiden välittämistä poliisin toimenpiteiden kohteeksi päätyy väistämättä myös henkilöitä, jotka käyttävät huumausaineita.

Heidän osaltaan poliisi antoi valvontajakson aikana hoitoonohjausta 46 henkilölle.

Huijauksilla eri muotoja

Laittoman kaupan lisäksi tietoverkkojen avustuksella huijataan mitä moninaisimmin tavoin.

– Erityisesti nuorten ja vanhusten läheisten kannattaa keskustella heidän kanssaan aiheesta ja tutustua esimerkiksi poliisin kotisivuilta löytyvään infoon, neuvoo poliisitarkastaja Toni Sjöblom Poliisihallituksesta.

Tuoreimmat aiheesta

Internet