Hallitukselle ruoskaa: "Työvoimaa halpuutetaan niin paljon kuin mahdollista – työelämän taksiuudistus"

16:01imgTätä paikallinen sopiminen tarkoittaisi tavalliselle työntekijälle
Julkaistu 11.09.2024 15:55

MTV UUTISET – STT

Esitys on tänään lähetekeskustelussa eduskunnan täysistunnossa.

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo pelkäävänsä, että hallitus tekee paikallisen sopimisen lisäämisellä työelämän taksiuudistusta. Lindtman kommentoi asiaa eduskunnan täysistunnossa.

– Tämän esityksen käsittelystä on tullut mieleen taksiuudistuksen käsittely aikoinaan. Silloin luvattiin, että hinnat laskevat ja saatavuus sekä turvallisuus paranevat. Tässä on nyt vähän samanlainen poljento, Lindtman kertoi.

Lindtman sanoi hallituksen esityksen luovan yrityksille kannustimen olla kuulumatta työnantajaliittoon, mikä murentaa Lindtmanin mukaan työehtosopimusten yleissitovuutta ja sitä kautta työelämän minimiturvaa.

Esitystä kritisoi oppositiosta myös muun muassa vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen. Hän sanoi paikallisen sopimisen lisäämisen johtavan palkkojen polkemiseen.

– Työministeri Arto Satonen (kok.) on sanonut, että paikallisen sopimisen lisääminen hallituksen esittämällä tavalla ei johda palkkojen polkemiseen. Perustelette tätä sillä, että työehtosopimuksia ja lakeja on noudatettava, Pekonen kertoi.

– Sivuutatte kuitenkin sen, että nykyiset työehtosopimukset on rakennettu sellaiselle mallille, jossa luottamusmiesjärjestelmällä paikallinen sopiminen on ollut tasapainoista.

Pekonen maalaili uhkakuvaa, jossa luottamusmiesjärjestelmän ohittaminen johtaa työehtosopimuksiin sisältyvien heikomman sopimisen mahdollisuuksien täysimääräiseen hyödyntämiseen.

– Työvoimaa halpuutetaan niin paljon kuin mahdollista. Tämä riski tuodaan esiin myös esityksenne perusteluissa, Pekonen sanoi.

Tämän jälkeen hän lausui suoran lainauksen hallituksen esityksestä, jossa tämä näkökulma tuodaan esiin.

– Suora lainaus esityksestä: "Paikallisen sopimisen lisääntyminen voi lisätä riskiä siitä, että jo valmiiksi heikossa työmarkkina-asemassa olevien asema heikentyy entisestään", Pekonen sanoi.

Satonen: Kaikki osapuolet voittavat

Työministeri Satonen puolusti hallituksen esitystä sanomalla, että paikallinen sopiminen tapahtuu jatkossakin aina työehtosopimusten puitteissa.

–  On kyseessä sitten suomalainen tai ulkomaalainen yritys, se voi hyödyntää vain ja ainoastaan niitä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia, jotka liittojen välisellä työehtosopimuksella on sovittu, Satonen sanoi.

Satosen mukaan jää nähtäväksi, miten hallituksen esitys tulee lopulta vaikuttamaan yritysten järjestäytymiseen.

–  Esimerkiksi teknologiateollisuudessa valtaosa yrityksistä on halunnut tehdä sopimuksia yhteisesti, vaikka siellä on ollut mahdollisuus tehdä myös yrityskohtaisia sopimuksia, Satonen sanoi.

Ministeri toi myös esiin, että "isossa kuvassa" Suomessa on tehty paikallista sopimista järjestäytyneessä kentässä jo kymmenien vuosien ajan. Satosen mukaan tästä on ollut pelkkää hyötyä kaikille osapuolille.

– Sitä on tehty sen takia, että se on hyödyttänyt työntekijöitä, työnantajia ja lisännyt työn tuottavuutta, Satonen sanoi.

– Ihmettelen, että eikö tämä sama logiikka toimi myös järjestäytymättömässä kentässä, eli että juuri nämä osapuolet tässä voittavat?

Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämisestä on tänään lähetekeskustelussa eduskunnan täysistunnossa. Esitys on herättänyt kritiikkiä niin Suomen Yrittäjien kuin palkansaajajärjestöjen keskuudessa.

Esityksessä paikallinen sopiminen tulisi mahdolliseksi kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustusjärjestelmä yrityksessä on. Paikallisella sopimisella tarkoitetaan sitä, että työpaikalla voidaan sopia toisin joistakin työehtosopimuksen määräyksistä, kuten työajoista tai palkoista.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoite on, että lait tulevat voimaan ensi vuoden alusta.

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä