Hallituksen tavoitteena on velkaantumisen taittuminen 2027 mennessä – miltä tavoitteen toteutuminen vaikuttaa?

Hallitus sai valtion ensi vuoden rahankäyttöä koskevan esityksensä pakettiin yhdessä päivässä tiistaina. 

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki muistuttaa, että suurimmat päätökset oli tehty jo kevään kehysriihessä. 

Niin sanotussa budjettiriihessä pantiin pääasiassa toimeen hallituksen keväällä päättämiä noin kolmen miljardin euron lisäsopeutustoimia. Kokonaisuudesta noin kaksi miljardia on menoleikkauksia ja noin miljardi veronkiristyksiä.

– Nyt lähinnä on kyse siitä, että koko hallitus sitoutuu toimiin ja miljardisäästöt sekä leikkaukset saadaan toimeenpantua, Lehtimäki sanoo.

Hallituksen tavoitteena velkaantumisen taittuminen 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tänään hallituksen tekevän töitä kasvun takaamiseksi ja julkisen talouden tervehdyttämiseksi. Orpo kertoi hallituksen pitävän huolen siitä, että velka tulee taittumaan vuoteen 2027 mennessä. 

– Hallituksen usko on kova, mutta kyllä siellä on monia esteitä, Lehtimäki sanoo.

– Siihen tarvitaan todellakin kansainvälistä talouskasvua ja kansainvälistä talouskasvun veturia. 

Ensi vuoden budjetin tulot ovat 76,6 miljardia euroa ja menot 88,8 miljardia euroa. Talousarvioesitys on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. 

Talousarvion mukainen valtionvelka nousee ensi vuoden lopussa arviolta 181 miljardiin euroon kuluvan vuoden lopun 169 miljardista eurosta. Luvut ovat alustavia, ja voivat vielä tarkentua.

Lehtimäki muistuttaa, että hallitusohjelmassa on laskettu kaksi miljardia euroa työttömyyden vähenemisen varaan. 

– Tällä hetkellä työllisyystilanne näyttää erittäin huonolta. Suurimpana murheena on sosiaali- ja terveyspalveluiden kasvavat menot harmaantuvassa Suomessa. 

Lehtimäki arvelee, että tämä tulee aiheuttamaan hallitukselle haasteita ja asiaan palataan viimeistään ensi kevään kehysriihessä. 

Kulttuurin torjuntavoitto

Leikkaukset kulttuuriin ja liikuntaan puolittuivat budjettiriihessä. Lisää leikkauksia on tullut ammatilliseen koulutukseen.

– Kulttuuri sai tässä jonkinlaisen torjuntavoiton ja leikkauksia tulee vain reilut 17 miljoonaa. Kun nämä jaetaan pienille yksiköille, niin vaikutukset ovat suuret, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki arvelee, että lähipäivinä sosiaali- ja terveysalaan, kolmannen sektorin järjestöihin, urheiluun ja liikuntaan, sekä ammatilliseen koulutukseen tulevat leikkaukset tulevat aiheuttamaan jälkipyykkiä.

– Hallitus joutuu iltarukouksessaan toivomaan talouskasvua, Lehtimäki toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat