Lähes koko eduskunnan kyselytunti käytettiin koululaisten osaamiseen liittyviin kysymyksiin.
Eduskunta reagoi voimakkaasti tiistaina julkistettuihin tietoihin suomalaisten koululaisten Pisa-tulosten heikkenemisestä, sillä torstain lähes koko kyselytunti käytettiin koululaisten osaamiseen liittyviin kysymyksiin.
Oppositiopuolueiden edustajat kantoivat kysymyksissään huolta perusopetukseen panostamisesta ja koulutuksen tasa-arvoisuudesta. Myös hallituspuolueiden edustajat esittivät kysymyksiä muun muassa mobiililaitteiden käytön rajoittamisesta kouluissa, ammattitaitoisten opettajien saatavuudesta ja poikien koulumenestyksen vahvistamisesta.
Opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) lupasi, että hallitus tarttuu toimeen Pisa-tulosten alamäen kääntämiseksi. Henriksson muistutti, että hallitus tulee tällä hallituskaudella panostamaan 200 miljoonaa euroa perusopetuksen vahvistamiseen.
– Me olemme haasteellisessa taloudellisessa tilanteessa, mutta meidän on huolehdittava siitä, että osaamisesta pidetään huolta, koska siinä on kyse Suomen tulevaisuudesta, Henriksson sanoi.
Henrikssonin mukaan hallitus pyrkii 50 miljoonan euron tasa-arvorahoituksella tasoittamaan koulujen välisiä sosioekonomisia eroja.
– Niille kouluille, joissa on sosioekonomisesti sellaisia lapsia, jotka tarvitsevat enemmän tukea, myös maksetaan enemmän, Henriksson kertoi.
Lue myös: Miksi Suomen pitäisi ottaa mallia Virosta koulumenestyksen kasvattamiseksi?
Kolme vuosiviikkotuntia lisää
Henrikssonin mukaan alakouluun tulee kolme vuosiviikkotuntia lisää, jotta lapset oppivat tulevaisuudessa lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan paremmin. Lukemiseen ja kirjoittamiseen saadaan kaksi vuosiviikkotuntia lisää, minkä lisäksi 3.–6. luokille tulee lisää yksi viikkotunti matematiikkaa.
Henriksson vieritti vastuuta lukemaan oppimisesta myös koululaisten vanhemmille.
– Me pystymme lukemaan lapsillemme, ja se ei maksa mitään. Kirjoja saadaan myös kirjastosta, ja se on meidän vanhempien tehtävä myös ottaa se kirja esille siellä kotona, Henriksson sanoi.
Henrikssonin mukaan myös oppositiopuolueet pääsevät pohtimaan keinoja Pisa-kehityksen kääntämiseksi, sillä hallitus perustaa parlamentaarisen työryhmän pohtimaan tulevaisuuden koulua.