Hallitus haluaa omalääkärimallin kaikille hyvinvointialueille – hintalappu kysymysmerkki

Petteri Orpon (kok.) hallitus tavoittelee omalääkärimallin käyttöönottoa kaikilla hyvinvointialueilla. Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) tiedotustilaisuudessa tänään.

Omalääkärimalli tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että tietyn alueen väestö jaetaan osiin, joista jokaiselle nimetään oma lääkäri alueen terveysasemalta.

Juuson mukaan hallitus asetti tiistaina omalääkäriohjelman, jonka tarkoituksena on mallin toteuttaminen tehokkaasti kaikilla alueilla.

– Saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidonlaatu ja potilastyytyväisyys paranevat, minkä lisäksi lähetteet erikoissairaanhoitoon vähenevät, kehui Juuso mallin hyötyjä.

Mallin edistäminen on myös mainittu Orpon hallitusohjelmassa. Asian edistymisestä kertoi aiemmin tiistaina Ilta-Sanomat.

Ei samaa mallia kaikille

Konkreettisesti mallia alkaa edistää asiantuntijoista koostuva seurantaryhmä. Ryhmän ensimmäinen jäsen on Oulun yliopiston yleislääketieteen professori Juha Auvinen. Muita ei ole vielä valittu. Auvinen on syksyn aikana puhunut omalääkärimallin puolesta esimerkiksi Ylen A-studiossa ja Helsingin Sanomissa.

Ryhmä toimii hallituskauden loppuun asti. Tiedossa ei ole, millaista lopputulosta ryhmältä odotetaan, eli onko odotettavissa vaikkapa suosituksia alueille tai lainsäädäntöehdotuksia.

– Yksityiskohdat määritellään, kunhan seurantaryhmän jäsenet saadaan valittua, ministeri Juuso kertoi.

Osalla alueista on jo erilaisia omalääkärimalleja. Tiedotustilaisuuteen osallistuneet kokoomuksen ministerit painottivat, ettei tarkoituksena ole luoda Suomeen yhtä omalääkärimallia, jota pitäisi toteuttaa sellaisenaan kaikilla hyvinvointialueilla.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kuvasi, että tarkoitus on pikemminkin rohkaista alueita omiin paikallisiin toteutuksiin. Hänen mukaansa valtion roolina voi olla esimerkiksi purkaa mallin käyttöönoton esteitä lainsäädännöllä.

– Länsi-Uudellamaalla on esimerkiksi noussut esiin käytössä olevaan ammatinharjoittajamalliin liittyviä verotuksellisia kysymyksiä, jotka ovat vielä ratkaisematta, Grahn-Laasonen sanoi.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) oli samoilla linjoilla ja painotti, ettei hallitus aio luoda pakottavaa lainsäädännön kehikkoa, johon kaikkien on tultava.

Kokeilu Kela-korvauksista käynnistyy

Ministereiden mukaan tavoitteena on, että hallituskauden lopussa mahdollisimman moni suomalainen olisi mallin piirissä. Ministeri Juuson mukaan sitä ei kuitenkaan ole vielä arvioitu, kuinka paljon tämä maksaa.

– Tarkoituksena on, että käytämme mallin testaukseen ehkä jonkun verran Kela-rahaa. Muilta osin kustannuksia ei ole vielä laskettu.

Hallitus aikookin edistää omalääkärimallia myös yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten kautta. Kokeilua valmistellaan Kelan kanssa.

Grahn-Laasonen kertoo, että kokeilu rahoitetaan summasta, jonka hallitus on varannut investointiohjelmassaan Kela-korvausten nostamiseen. Ministerin mukaan Kela-korvausten etuna on, että ihminen voi itse päättää omasta hoidostaan.

–  Kela-korvausmalli voisi esimerkiksi toimia perustana ammatinharjoittajamallille, missä lääkäri voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Lue myös:

    Uusimmat