Hallituslähteet MTV Uutisille: Purra sekaantui OKM:n säästöpäätöksiin ennennäkemättömällä tavalla

Useat hallituslähteet kertovat MTV Uutisille, että Riikka Purra (ps) on sekaantunut opetus- ja kulttuuriministeriön sisäisiin säästöpäätöksiin ennennäkemättömällä tavalla. 

– Ei kuulu tapoihin, että valtiovarainministeri sekaantuu ministeriön sisäisiin neuvotteluihin tällä tavalla. Olimme kolmen ministerin kesken päättäneet 50 miljoonan euron lisäleikkausten jaosta, mutta tämä ei kelvannut Riikka Purralle. Hän alkoi politisoida ministeriön sisällä tehtyjä päätöksiä, hallituslähde sanoo MTV Uutisille. 

Hallituksen kevään kehysriihessä päätettiin 50 miljoonan euron lisäsäästöistä, jotka kohdistuivat OKM:ään.

Kesän aikana opetus- ja kulttuuriministeriöön kuuluvat opetusministeri Anders Adlercreutz (r.), tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) sekä liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.) neuvottelivat summan jaosta hallintoalojensa välillä. 25 miljoonaa euroa päätettiin säästää opetusministerin hallinonalalta, 15 miljoonaa tiede- ja kulttuuriministerin ja 10 miljoonaa euroa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin salkuista. 

Tämä ei kelvannut Purralle, joka ilmoitti valtiovarainministeriön budjettiesityksessä, että 30 miljoonaa euroa täytyy leikata tiede- ja kulttuuriministerin Sari Multalan ja 20 miljoonaa euroa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin Sandra Bergqvistin alalta. Purra siis tuplasi näiden alojen leikkausluvut.

– Purralle ei sopinut, että leikataan 25 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta, vaikka kyse olisi promillen leikkauksesta 2,1 miljardin euron kokoisessa budjetissa, ihmetellään MTV Uutisille. 

Ammatillisen koulutuksen rahoitus on samaa suuruusluokkaa kuin yliopistojen rahoitus.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Säästöt nelikon ratkaistavaksi?

Asiasta neuvotellaan parhaillaan hallituspuolueiden talouspoliittisten erityisavustajien kesken. 

Hallituspuolueista arvioidaan, että asia ratkaistaan vasta hallitusnelikon eli kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajien kesken.

– Vaikka kyse ei ole mistään valtavista summista, tämä tuntuu olevan hyvin periaatteellinen kysymys perussuomalaisille, kerrotaan MTV Uutisille.

OKM:ssä opetusministerin hallinnonalalla on suurin budjetti. Siksi Purran ehdottamat summat iskevät erityisen paljon kulttuuriin ja nuoriin. 

Hallitusohjelmassa on jo päätetty, että tieteestä tai tutkimuksesta ei leikata. Jäljelle jää noin 345–375 miljoonaa euroa avustuksia kulttuuri-, liikunta ja nuorisopuolelta, kerrotaan ministeriöstä. 

–  Ei ole kerta kaikkiaan mahdollista leikata 30 miljoonaa euroa kulttuurista. On pakko löytää jokin toinen ratkaisu, ministeriöstä korostetaan. 

OKM:stä leikataan 75 miljoonaa euroa

Ennen kevään kehysriihtä ministeriössä sovittiin jo 25 miljoonan euron säästöistä ja tämän päälle tulee kehysriihessä sovitut 50 miljoonan euron lisäsäästöt. Vuonna 2025 leikataan siis yhteensä 75 miljoonan euroa OKM:n kokonaisbudjetista. Saman verran leikataan myös vuoden 2026 budjetista. 

Ministeriössä koetaan, että perussuomalaisten nuorisojärjestön jääminen ilman valtionavustusta saattaa vaikuttaa perussuomalaisten leikkaushaluihin. 

– Perussuomalaisten nuorisojärjestöt eivät ole täyttäneet vaadittavia kriteereitä, ei ole ollut kyse mistään muusta, korostetaan MTV Uutisille. 

OKM:stä kerrotaan, että jotkut valtionosuuksia saavat tahot, kuten ooppera ja kansallisteatterit, jäävät leikkausten ulkopuolelle, mutta on mahdollista, että kaupunginteattereiden ja kaupunginorkestereiden valtionosuuksista joudutaan leikkaamaan. 

Hallituksen kehysriihi on tiistaina ja keskiviikkona. MTV Uutiset Live lähettää tiistaiaamuna suoran lähetyksen kello 9.30 hallituspuolueiden johtajien tiedotustilaisuudesta ennen neuvottelujen alkua.

Lue myös:

    Uusimmat