Purra MTV:lle: Valtiolla edessä yt-neuvottelut

Valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan budjettiriihessä pannaan toimeen useita vaikeita säästöpäätöksiä, joista yksi on valtionhallinnosta säästäminen. Purran mukaan yt-neuvotteluita on edessä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ei odota, että ensi viikon budjettiriihessä syntyy tappelua hallituspuolueiden kesken.

Vaikeita päätöksiä on kuitenkin luvassa, kun aiempia leikkauksia viedään käytäntöön ensi vuoden budjettiin.

– Tuskin meillä mitään tappeluaiheita on, mutta kyllä me teemme hyvin vaikeita säästöjä. Esimerkiksi valtionhallintoon tulevat toimintamenosäästöt ovat hyvinkin hankalia ja tulevat tarkoittamaan myös yt-neuvotteluita, Purra toteaa MTV:n Uutisextrassa. 

Valtiolla 80 000 työntekijää

Valtion yli 80 000 ihmisen henkilöstömäärä on vain yksi leikkauskohteista. Vähennyksiä toteutetaan myös eläköitymisen kautta, mutta myös irtisanomiset ovat mahdollisia.

Hallitus joutuu etsimään vielä lisää säästöjä, jos käy huonosti ja talouskasvu ei ensi vuonna kunnolla käynnisty.

Uudet leikkauspäätökset ovat tosin hallitukselle jo todella vaikeita.

– Itselläni on totta kai valmius säästää enemmänkin, mutta olen realisti sen suhteen, että neljän puolueen hallituksessa säästöjen kokoon kerääminen on kyllä poliittisesti aika vaikeata. 

– Kun esimerkiksi niinkin pienet kuin reilun 100 000 euron säästöt Julkisen sanan neuvostoon ovat ongelma, ei niitä säästöjä tällä tavalla löydetä, Purra sanoo.

Katso Purran koko Uutisextra -haastattelu MTV Katsomosta.

Hyvinvointialueet tarkastelussa riihessä

Ensi viikolla hallitus käy tarkasti läpi hyvinvointialueiden tilannetta. Toistaiseksi alueille annetaan työrauha eikä suurimmissa vaikeuksissa olevia alueita yhdistetä keskenään.

– Meillä on lainsäädännön mukaiset arviointimenettelyt mahdollista käynnistää jo nyt. Arviointimenettelyssä olisi mahdollista yhdistää alueita, Purra kertoo.

Purran mukaan alueiden rahoitusjärjestelmään ja taloudellisiin kannustimiin olisi tehtävä remontti, mutta se vaatisi paljon aikaa.

– Voimme tehdä pieniä uudistuksia, mutta isot uudistukset vaativat enemmän aikaa. Hyvinvointialueet ovat budjettiriihessä yksi avainasioista. Uskon, että keväällä puoliväliriihessä vielä enemmän. Teemme sen, mitä mahdollisuuksia on, valtiovarainministeri toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat