Näin hallitus haluaa muuttaa koulua: Opettajille lisää valtuuksia puuttua häiriöön ja kännykän käyttörajoitus

12:17img
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi toukokuussa, että digilaitteiden käyttöä koulussa tulee voida rajata
Julkaistu 16.06.2023 14:34
Toimittajan kuva

Anna Tenhu

anna.tenhu@mtv.fi

MTV Uutisten haltuunsa saaman hallitusohjelmaluonnoksen mukaan hallitus aikoo toteuttaa useita muutoksia koululainsäädäntöön. Lainsäädäntömuutoksilla halutaan mahdollisuutta rajoittaa nykyistä tehokkaammin esimerkiksi mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana ja näin vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen.

Hallitus aikoo tehdä tarvittavat lainsäädäntömuutokset, joilla voidaan nykyistä tehokkaammin rajoittaa esimerkiksi mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana ja näin vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen. Hallitus aikoo panostaa perustaitojen oppimiseen antamalla lisää aikaa ja työrauhaa opettajille ja oppilaille. Hallitus myös vahvistaa opettajien ja rehtoreiden toimivaltuuksia puuttua opetusta häiritsevään ja kouluaikana tapahtuvaan toimintaan. 

Lue myös: Anna on tehnyt jo yli vuoden ajan kaikkensa, jotta hänen kuudesluokkalaisen poikansa kiusaaminen loppuisi – kiusaajan sijaan kiusatut joutuvat väistymään

Hallitus kasvattaa perusopetuksen vähimmäistuntimäärää 2–3 vuosiviikkotunnilla laajentamatta opetussuunnitelmaa. Lisäyksellä tavoitellaan lisätunteja erityisesti alakoulun vuosiluokille luku-, kirjoitus- ja laskutaidon opettamiseen. Lisäykset jätetään toteutettavaksi paikallisin päätöksin.

Hallitus aikoo myös toteuttaa osaamistakuun, joka tarkoittaa vähimmäisosaamistason määrittelyä ja sen saavuttamista edettäessä peruskoulussa luokalta seuraavalle. Erityistä huomiota kiinnitetään peruskoulun toisen ja kolmannen luokan taitteeseen, yhdeksänteen luokkaan ja päättöarviointiin.

Lue myös:Opetusalan Ammattijärjestö haluaa oppimisen tukeen reippaita lisäpanostuksia – sataa oppilasta kohden olisi yksi erityisopettaja

Tavoitteena on varmistaa jokaiselle nuorelle riittävät perustaidot, joilla pärjää jatko-opinnoissa. Selvitetään mahdollisuus laajentaa joustava perusopetus toteutettavaksi jokaisessa kunnassa, jotta oppilailla on mahdollisuus saada suoritettua perusopetuksen oppimäärä.

Koulujen kasvatustehtävään kuuluu varmistaa, että suomalainen kulttuuriperintö välittyy uusille sukupolville. Tähän sisältyy myös koulujen juhlaperinteiden vaaliminen kevät- ja joulujuhlineen. 

Lue myös: Suvivirrestä keskustellaan perustuslakivaliokunnassa

Muutokset lukioon

Hallitusohjelmassa on myös mainittu, että lukiodiplomeille luodaan valtakunnallinen kriteeristö ja mahdollistetaan yhden pakollisen ylioppilaskokeen korvaaminen lukiodiplomilla. Yhden viidestä ylioppilaskokeesta voisi jatkossa korvata lukiodiplomilla.

Hallitus aikoo myös säätää lain lukiolaisten oikeudesta tukiopetukseen. Näin varmistetaan riittävä tuki lukio-opinnoissa etenemiseen jokaiselle opiskelijalle.

Hallitus selvittää ja arvioi mahdollisuuden toteuttaa myös liikunnanopetus viikoittaisena oppiaineena koko koulutuksen ajalle.

Lue myös: Liikunnanopettaja kertoo, miten lasten ja nuorten heikko fyysinen kunto näkyy koulussa – "Pari tuntia oppilaat jaksavat"

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut