Edulliset kiinalaisvalmisteiset proteesit pärjäävät kilpailutuksissa, mutta sisältävät Valviran mukaan riskejä kuluttajalle.
Hammasalan toimijat ovat huolissaan kiinalaisten halpatarjouksista ja menestyksistä kilpailutuksissa, joissa on ohitettu potilasvakuutus ja EU-säädökset tuotteiden materiaaleista.
Valvira näkee ongelmana sen, että Suomen lait ja valvonta tai potilasvakuutus eivät koske ulkomaisia toimijoita.
– Näiden toimijoiden kanssa on ongelmallista se, että hehän eivät ole terveydenhuollon ammattihenkilöitä, jolloin Suomen lait ja velvollisuudet ja valvonta ei koske heitä. Ja se tarkoittaa sitä että potilaan oikeudet ja mahdollisuus potilasvakuutuksen korvauksiin puuttuu heiltä kokonaan, sanoo ylihammaslääkäri Eeva Siren Valvirasta MTV Uutisille.
Asia herättää huolta myös Hammaslaboratorioliitossa.
– Onko potilaan perusoikeuksia olemassa silloin kun tilataan Kiinasta ja mikäli ei, niin kerrotaanko siitä edes potilaalle, että nyt saat tuotteen, jossa ei ole oikeusturvaa, Hammaslaboratorioliiton hallituksen jäsen Ilkka Tuominen sanoo.
Suomalaisyhtiö vetäytyi kiinalaisten tieltä
Kiinalaisyhtiöt ovat toimineet jo useissa Suomen kaupungeissa, mutta sopimuksia on myös purettu.
Kokkolalaisen hammasteknikkovälineitä valmistavan Ododent Oy:n toimitusjohtaja Mats Wikman on tehnyt koko ikänsä hammasteknikon töitä, mutta ei osallistunut enää viimeisimpään hyvinvointialueen kilpailutukseen, jonka voitti kiinalaisyhtiö.
– Kaikki oikomiskojeet, purentakiskot, uniapneakiskot, proteesit, osaproteesit, kiinteä protetiikka, implantit, kruunut, laminaatit. Eli oikeastaan kaikki mitä suuhun pistetään, Wikman luettelee.
– Tässä tietysti hinta ratkaisee, mutta pitäisikö kriteereissä olla muutakin kuin hinta, Wikman kysyy.