Hankaloittaako ujous työuraasi? Uutuuskirjan opeilla hallitset jännitystä paremmin

CV (4)
Miten ujo oppii esiintymään? The current Terms of Service are printed on PhotoStock.
Julkaistu 23.02.2016 18:28
Toimittajan kuva

Hannele Lampela

hannele.lampela@mtv.fi

Uralla eteneminen edellyttää usein myös sosiaalisten tilanteiden hallintaa ja itsensä voittamista – mistä ujo ihminen kerää rohkeutta esiintyä muiden edessä tai johtaa kokousta?

Työssä eteneminen tarkoittaa usein myös uusien sosiaalisten tilanteiden hallintaa, esimerkiksi esiintymistä ja kokouksissa puhumista. Ujolle se voi olla painajainen – tai sitten ei. 

Kati Tiirikaisen Ujon urakirja -teoksen mukaan jokainen ujo ei välttämättä pelkää esiintymistä, vaikka se onkin yleistä. 

– Moni ujo selviytyy hienosti vaikkapa luennoimisesta tietyn kaavan mukaan isolle auditoriolle ihmisiä; eihän se edellytä henkilökohtaista avautumista tai läheistä kontaktia ihmisten kanssa, Tiirikainen kirjoittaa. 

Tiirikaisen mukaan toiseksi yleisin pelko on tutkimusten mukaan julkinen puhuminen ja osa suomalaisille tyypillistä vaatimattomuutta on pysytellä taka-alalla, minkä vuoksi lavalle astelu ei ole luonnollinen ajatus. 

– Oli jännittäminen voimakasta tai siedettävää, tärkeää on muistaa, ettei jännittyneisyyttä ole mahdollista purkaa kokonaan, eikä kyse ole sairaudesta tai omituisuudesta. 

Tiirikainen muistuttaa, että kyseessä on elimistön luonnollinen vireystila, mutta silläkin on rajansa: ei ole hyvä, jos vireystila vie yöunet ja painaa mieltä jo kuukautta ennen esiintymistä. 

Kirjassa Tiirikainen pohtii esiintymisjännitystä myös uudelta kantilta: miksi se pitäisi piilottaa? Suomessa myönteinen palaute tarkoittaa sitä, ettei jännittämistä huomaa, mutta miksi tunne pitäisi piilottaa?

– Millainen ihminen on sellainen, jonka jännittäminen ei koskaan näy? Lahnamainen, tai jopa kuollut. 

Suomalainen saa kiitosta, kun "jännittäminen ei näy päälle", eli kun hän kätkee itsensä ja tunteensa yleisöltä. Tämän vuoksi voi helposti käydä niin, että yhä suurempi osa energiasta kuluu jännittämisen peittämiseen. 

Näin ujokin ihminen oppii hallitsemaan esiintymisjännitystä:

  • Opettele esiintymistaitoja esimerkiksi kurssin avulla. 
  • Jos kurssille osallistuminenkin ahdistaa, kokeile ensin esiintymistä pienemmillä panoksilla – pidä esimerkiksi esitelmä ystävälle tai läheiselle, ja siirry siitä taas seuraavan haasteen pariin. 
  • Paljasta epämukavuutesi yleisölle: Jos kerrot heti aluksi jännittäväsi, jännittämisen paljastuminen ei enää jännitä. 
  • Mikä on tärkeintä? Sinun jännittämisesi, vai välittämäsi viesti? Pyri unohtamaan itsesi. 

Myös stand up -koomikko Sami Hedberg kertoo olleensa ujo nuorena. Katso video:

14:52img

Lähde: Ujon urakirja, Tiirikainen (Atena)

Tuoreimmat aiheesta

Työ