Älä yritä lievittää esiintymisjännitystä näin: "Tuhoon tuomittu ajatus"

2:20img
Tutut ruutukasvot kertovat, miten he lievittävät esiintymisjännitystä.
Julkaistu 13.02.2022 12:55

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Ammattiesiintyjienkin elimistö reagoi yleisön eteen astelemiseen. Viiden jälkeen -ohjelmassa kerrottiin, miten esiintymisjännitystä voi lievittää.

Kädet tärisevät, kainalot hikoilevat, sydän pamppailee, ääni tärisee. Esiintymistä edeltävä jännitys on monelle tuttua monista eri tilanteista. Stressiä voi aiheuttaa esimerkiksi puheen pitäminen tai vaikka asiansa esitteleminen työpalaverissa.

Esiintymistä edeltävät oireet ovat seurausta "taistele tai pakene" -reaktiosta, joka saa kehoon virtaamaan adrenaliinia ja kortisolia. Parhaimmillaan se virittää loistosuoritukseen, pahimmillaan lamaannuttaa totaalisesti.

Synnynnäiseen reaktioon ei voi vaikuttaa, mutta esiintymiseen liittyvää latausta muovaavat myös esimerkiksi ihmisen oma käyttäytyminen ja esiintymishistoria, joita voi työstää.

– On ihan tuhoon tuomittu ajatus, että yrittää vain olla jännittämättä. Mieluummin niin, että tämä on sellainen tietty energiabuusti, jonka saan ja sitten katsotaan, mitkä ovat niitä haitallisia elementtejä, joita on opittu, Sibelius-akatemian esiintymis- ja oppimisvalmennuksen lehtori Päivi Arjas sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Mokaamisen pelko on yksi suurimmista lamaannuttavaa ramppikuumetta aiheuttavista asioista. Yleisön edessä epäonnistuminen aiheuttaa häpeää ja pelkoa ulkopuolella joutumisesta. Jännitykselle on siis luonnollinen syy.

Sanat voivat pahentaa olotilaa. Arjas puhuisi jännittämisen sijaan latautumisesta tai virittäytymisestä, joilla on positiivisempi pohjavire.

Lue myös: Amanda kirjoitti tietokirjan, vaikka koki itse olevansa pelkkä huijari – huijarisyndrooma vaivaa myös kovia ammattilaisia, mutta siitä voi päästä eroon

Näin lievität esiintymisjännitystä

Arjas pitää esiintymistaitoa kansalaistaitona, jota pitäisi opettaa koulussa kaikille. Kyseessä on nimittäin juurikin taito, jota voi opettaa, oppia ja harjoitella pienin askelin.

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Tämä on se isoin muutos, jota toivoisin tähän maahan.

Vaikka esiintymiskoulutusta ei olisi saanut, on yleisön eteen astelun aiheuttamaa pakokauhua mahdollista lievittää omin toimin.

Yksi tärkeimmistä asioista on hyvä valmistautuminen ennakkoon. Esimerkiksi puheen voi kirjoittaa paperille ja lukea ääneen ennen h-hetkeä. Esiintymistilanteen läpikäyminen auttaa varautumaan tulevaan, sillä eläytyessään ihminen kokee samoja reaktioita kuin oikeassa tilanteessa.

Ennen varsinaista esiintymistä voi kokeilla rentouttaa itseään esimerkiksi hengitys- tai keskittymisharjoituksilla. Katso alla olevalta videolta ohjeet rentoutumisharjoitukseen. Juttu jatkuu videon alla.

1:19img

Katso videolta Arjaksen ohjeet ramppikuumetta lievittävään rentoutumisharjoitukseen.

Arjas suosittelee myös miettimään omaa yleisösuhdettaan. Jos katsojat kokee uhkaksi omalle itsekunnioitukselleen, reagoi ihminen esiintymiseen voimakkaammin. Amatööriesiintyjän kannattaa pitää mielessä, että yleisö on hänen puolellaan eikä vaadi täydellisyyttä.

– Jos mokaa ja sotkee sanansa niin sitten sanoo vaan, että sori otetaas uudestaan, itse asiassa mä halusin sanoa näin.

Miten Arjas itse valmistautui jännittävään suoraan tv-lähetykseen? Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

10:11img

Lue myös: Hyvän itsetunnon voi heittää romukoppaan, sanoo Arto – "itsetuntohehkutuksella" nurja puoli: "Helppoa poppakonstia ei ole, koska ne eivät toimi"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Stressi