Hätävilkut päällä etanavauhtia – Volvon sähköauto teki yllättävän tempun norjalaisessa testissä

0:35img
Google Assistant leikkii nätisti uuden Volvosi kanssa. Esimerkiksi keittiön älykaiuttimelle kahvikupposen ääressä lausuttu simppeli komento saa auton lämpenemään.
Julkaistu 21.01.2022 17:59

MTV LIFESTYLE – KAUPPALEHTI

Volvon uusi sähköauto käyttäytyi yllättävästi norjalaisessa testissä.

Täyssähköautojen talvikestävyyttä testataan nyt eri puolilla autoilevaa maailmaa, eikä Volvon C40 Recharge tee poikkeusta.

Auto esiintyi hiljan norjalaisen autotubettajan Kris Rifan testissä, tuskin välttämättä edukseen. Oslossa asustava Rifa esittelee testituloksiaan YouTuben ohella Instagramissa.

Talvisessa nollakelissä ajettu testi osoitti karusti Volvon akkupaketin kestävyysominaisuuksien puutteellisuudet, InsideEV's-julkaisu kuvailee koeajoa.

Lue myös: Vaikka saisit veikata sata kertaa, et arvaisi, mitä Volvon uusi toimitusjohtaja on puuhannut viimeisen vuoden

Vaikeat ajo-olot

Tosin katselmus ajettiin perin loskaisissa ja vetisissä 0–2 lämpöasteen olosuhteissa. Ajo suoritettiin 110 kilometrin nopeusrajoitetulla moottoritiellä. Matkan pituudeksi oli määrätty 233 kilometriä.

Neliveto oli varustettu 78 kWh:n akulla sekä kahdella sähkömoottorilla. WLTP-toimintamatkaksi kerrottiin 448 kilometriä ja EPA-vastaavaksi 364 kilometriä.

Teoriassa toimintamatka ylitti taitettavan taipaleen kristallin kirkkaasti. Tosin talvirenkaiden ja talviolojen yhteisvaikutuksen ennakoitiin jonkin verran nakertavan suorituslukemia.

Lähtöhetkellä auton akun latausarvo oli 97 prosenttia. Ajotietokoneen arvion mukaan akussa olisi perille päästäessä vielä virtaa jäljellä 12 prosentin edestä.

Reitin puolen välin käännekohdassa akun latauksesta oli jäljellä 54 prosenttia, mikä vaikutti takaavan huolettoman etenemisen loppuun saakka. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan ongelmat alkoivat latingin painuttua alle 10 prosenttiin.

Vaaraa jo liikenteelle

Tässä vaiheessa auton energiansyöttö siirtyi säästötilaan. Muutamaa minuuttia myöhemmin, kun virtaa oli jäljellä 7 prosenttia (toimintamatkaa jäljellä arvion mukaan 30 kilometriä), auton tehot putosivat merkittävästi. Tämän jälkeen oli vaikea pitää yllä 90 kilometrin tuntinopeutta.

Lue myös: Saako uusi huippu-Volvo nimensä pohjoismaisesta mytologiasta? Ainakin tämä sopisi suuhun huomattavasti paremmin kuin "XC90"

Matkaa oli tässä vaiheessa jäljellä enää 8 kilometriä. Muutamaa minuuttia myöhemmin, latauksen pudottua 3 prosenttiin (4,1 kilometriä maaliin), auto hyytyi todella pahasti.

Loppumatka taitettiin sitten hätävilkkujen kera 27 kilometrin tuntinopeudella tienpientareen puolella. Tähän liittyi vaaratekijöitä jo liikenneturvallisuuden kannaltakin katsottuna.

– En todellakaan odottanut mitään tällaista. Aika vakava ja erittäin huono juttu, Rifa sanoo ja kertoo, ettei ole törmännyt vastaavaan ajaessaan Polestareja tai toisia XC40-sarjan Volvoja.

Iso ruokahalu

Testin hän tiivisti toteamalla, että keskimäärin 112 kilometrin tuntinopeudella auto toimi moitteetta aina 225 kilometrin kohdalle saakka. Tämän jälkeen toivotun nopeuden ylläpito kävi mahdottomaksi.

Auton energiankulutus osoittautui suhteellisen korkeaksi sen hotkiessa 31,4  kilowattituntia sadalla kilometrillä. Auton suorituskyvyn voimakkaaseen laskuun saattaa testaajan mukaan vaikuttaa alhaisten lämpötilojen ja korkean energiankulutuksen samanaikainen kuormitus.

Voi myös olla, että akun latausasteen osoittavassa kalibroinnissa on epäselvyyksiä, jotka korostuvat kun energiaa on vähän jäljellä. Joka tapauksessa akun hyytyminen oli kuljettajan mukaan todella poikkeuksellista ja hälyttävää.

Selitykseksi ei hänen mukaansa riitä, että vauhtia oli yli 100 kilometriä tunnissa, kun sääkin pysytteli pääosin varsin maltillisessa 0,5 asteessa.

Katso Rifan video alta.

Lue myös: Katso, kuinka 40-tonninen Volvo pysähtyy kuin seinään – tämä ei ole taikuutta, vaan teknologiaa

Tuoreimmat aiheesta

Sähköautot