Jo pikkutyttönä Heidi uhosi matkustavansa ympäri maailmaa. Nyt hän seuraa työkseen, miten suomalaisten kummien tuki muuttaa ihmisten elämää Intiassa. Matkalaukku seisoo koko ajan eteisessä.
Ohjelmakoordinaattori Heidi Heikkinen, 33, on vuoden verran työskennellyt kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Visionin palveluksessa, mutta kaukomaiden ihmisten elinolojen parantaminen on ollut hänen sydämellään jo kauan. Kuusivuotiaana hän suri Etiopian nälänhädän uhreja. Uutiskuvat jäivät tytön mieleen ja auttamisen kipinä alkoi itää.
– Nuorena osallistuin vapaaehtoistyöhön ja opiskeluaikana toimin opettajana kehitysmaissa, mutta taisin ennustaa tulevan urani kehitysyhteistyön parissa jo polven korkuisena.
– Äitini mukaan kävelin kolmivuotiaana kotimme pihalla Oulussa laukku kainalossani ja kailotin "Matkustan ympäri maailmaa!" Ehkäpä se sinetöi kohtaloni matkalaukkuelämästä, Heidi nauraa.
Monipuolista työtä toimistossa ja kentällä
Opettajan sekä yhteiskuntatieteiden maisterin koulutuksen saaneen Heidin vastuulla on kuusi Suomen World Visionin aluekehitysohjelmaa Intiassa. Yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa hän suunnittelee ja seuraa pitkäkestoisten kehitysohjelmien toteutusta.
– Työn suunnittelussa varmistamme, että apu menee juuri oikealle kohderyhmälle eli yhteisössä kaikkein heikoimmassa asemassa oleville.
Heidi, kuten muutkin Suomen World Visionin ohjelmatyöntekijät, vierailevat säännöllisesti avustuskohteissa tehden tarkastuskäyntejä. He vastaavat yhdessä kohdemaiden sisarjärjestöjen työntekijöiden kanssa varojen tehokkaasti käytöstä.
– Harva ulkopuolinen tulee ajatelleeksi, miten tarkkaan me mittaamme ja seuraamme työmme edistymistä. Varojen käyttöä seurataan myös talousraporttien ja tilintarkastusten kautta.
Suomen World Vision raportoi tasaisin väliajoin Suomen ulkoministeriölle, kummeille sekä muille tukijoilleen työn etenemisestä. Ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista saatu tuki kattaa noin puolet järjestön budjetista. Toinen puoli tulee suomalaisilta kummeilta ja muilta tukijoilta.
– Meillä on tiiviit suhteet kohdemaiden kumppaneihin. Intiassa käytännön työn toteuttavat Intian World Visionin työntekijät. He ovat työhönsä hyvin sitoutuneita ja asuvat lähellä niitä kyliä, missä kehitysohjelmat toimivat, Heidi kertoo.
– Myös kummeillamme on opintomatkalle osallistumalla mahdollisuus päästä näkemään se pysyvä muutos, joka heidän tuellaan aikaansaadaan. Kummien tukihan ohjautuu koko yhteisölle, ei suoraan kummilapselle, Heidi muistuttaa.
Myötätunto on mielentila
Heidi Heikkiselle on tärkeää saada tehdä omia arvojaan vastaavaa työtä. Lisäksi häntä motivoi nähdä oman ja kollegoidensa työn tuloksia kentällä.
– Järjestömme on sekä Suomen mittakaavassa että maailmanlaajuisestikin suuri: World Vision - toimistoja on noin sadassa maassa. Saan tehdä monipuolista työtä ja olla mukana kehittämässä uusia työskentelymalleja, kuten esimerkiksi yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä.
Heidi haluaa rohkaista kaikkia auttamaan vähempiosaisia.
– Avuntarvitsijoita on joka maassa, myös Suomessa, mutta kehitysmaiden ihmisiltä puuttuu sekin vähä mitä länsimaiden köyhimmillä on.
– Tosin erilaisia avuntarvitsijoita ei ole tarve asettaa vastakkain, sillä myötätunto ja auttamishalu ovat enemmänkin mielentila. Tärkeintä on, että auttaa.
Tulisitko kummiksi?
Suomen World Vision tekee pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä kuudessa maassa. Järjestön työtä tukee 14 000 suomalaista kummia, sillä kummius on helppo tapa auttaa heikoimmassa asemassa olevia kehitysmaan lapsia ja perheitä.
Lapset Keniassa, Ugandassa, Intiassa, Sri Lankassa, Kolumbiassa ja Perussa tarvitsevat kummeja. Kun ryhdyt kummiksi nyt, voit osallistua unohtumattoman matkan arvontaan ja päästä omin silmin näkemään miten kummien apu auttaa. Tulisitko kummiksi?
Lue myös:
Intialainen menestystarina: terveitä vauvoja, onnellisia vanhempia
Jepchumba – runoileva kummilapsi Keniasta
Kummina saa monin verroin takaisin
Julkkiskummi Johanna Koivu pohtii: Milloin Kashish kirjoittaa?
Millainen kummi sinä olet? Testaa itsesi!
Artikkelin tarjoaa: Suomen World Vision
Kuvat: Suomen World Vision