Vaalipiiriuudistus on hämmentänyt ennakkoäänestäjiä Heinävedellä. Nyt epäillään, että osa ennakkoäänistä hylätään tai ne ovat menneet väärille ehdokkaille.
Heinävesi kuuluu uuteen Kaakkois-Suomen vaalipiiriin, jonka ehdokkaat eivät kuitenkaan ole kampanjoineet vaalipiirin pohjoisnurkassa eivätkä näy nimeksikään alueen vaalimainonnassa. Sen sijaan Savo-Karjalan ehdokkaat ovat näkyvästi esillä.
"Sulla on väärä lista"
Vuosikymmenet vaalitoimitsijana ennakkoäänestyspaikoilla toiminut karviolainen Kari Kinnunen hätkähti äänestäjien ensireaktioista.
– Ensimmäiset äänestäjät jotka tuli sisään kauhistelivat, että teillä on väärä lista ulko-ovessa, Kinnunnen kertoo.
Mies oli itse asettanut Kaakkois-Suomen ehdokaslistan yhdistelmän äänestyspaikan ulko-oveen.
– Ryntäsin oikein katsomaan, että onko siellä oikea lista. Olihan siellä, Kinnunen kertaa nyt jo helpottuneena päivän tapahtumia.
Kopissakin hämmästeltiin
Epätietoiset äänestäjät odottivat näkevänsä kopissa kuitenkin Savo-Karjalan ehdokaslistan yhdistelmän. Moni äänestäjä meni koppiin piirtämään tiettyä numeroa ja hämmentyi kun siellä samalla numerolla olikin eri nimi.
Osa äänestäjistä palasi kysymään asiaa vielä äänestyskopistakin.
– Tietenkin pikkusen meni niinku mietintään homma, että mikäs numero se nyt laitetaan.
Samanlaisia havaintoja Kinnunen teki kahtena muuna päivänä istuessaan vaalitoimitsijana Heinäveden kirkonkylän ennakkoäänestyspaikalla.
Kinnunen arvioi, että esimerkiksi Karvion kylällä 80 ennakkoäänestäjästä noin puolet otti asian puheeksi. Kukaan ei kuitenkaan jättänyt äänestämättä.
– Enemmän aikaa siellä kopissa toki sitten meni.
Kummallinen karttamutka
Heinävesi osuu uusien vaalipiirien rajalle kolmen eri maakunnan Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon kainaloon. Kunnan kohdalla vaalipiiri tekee kummallisen hyrsylänmutkan. Monien mielestä järkevämpi vaalipiiri olisi ollut Savo-Karjala.
– Siinä on selkeä mutka Heinäveden kohdalla. Tämähän johtuu siitä, että Heinävesi on halunnut itse kuulua Etelä-Savon maakuntaan, muistuttaa oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.
Kaikki Etelä-Savon kunnat kuuluvat automaattisesti uuteen Kaakkois-Suomen vaalipiiriin. Kunnan pitäisi itse hakea siirtoa Pohjois-Savoon tai Pohjois-Karjalaan ja sen jälkeen se voisi kuulua Savo-Karjalan vaalipiiriin.
- Heinävetiset saavat syyttää tästä nyt itseään tai ottaa itse vastuun, niinkö?
- No tavallaan, Jääskeläinen vahvistaa.
"Vastuu on äänestäjällä"
Vaalijohtaja kuitenkin myöntää, että luontevampi maakunta Heinävedelle olisi Pohjois-Savo. Nyt kunta on vaalikartalla oikeasti oudossa paikassa.
– Vaalipiirin raja olisi muuten aika suora.
Vaalijohtaja korostaa, että kaikkialla muuallakin kotiin lähetetty äänioikeusilmoitus on tärkeä paperi.
– Siinä kerrotaan oma vaalipiiri heti etusivulla. Muita ehdokkaita ei voi äänestää.
Vaalimainonta lisää sekaannusta
Heinävedellä Kaakkois-Suomen ehdokkaiden vaalimainonta on silmiinpistävän vähäistä. Alue on kaukana vaalipiirin ydinalueista eikä ulkomainontaa juurikaan näy.
Esimerkiksi Karvion kylätorilla oli aiemmissa vaaleissa pitkä rivi vaalimainoksia, mutta nyt vain pari puoluetta on lakanoineen edustettuna, ja niistäkin toisen mainos retkottaa telineessä heikossa hapessa.
Erikoista on sekin, että vielä eilen Heinävedellä postilaatikoihin jaettiin Kokoomuksen Savo-Karjalan ehdokkaiden esite.
Moni Kaakkois-Suomen ehdokas on säästänyt esimerkiksi lehtimainonnasta. Alueen kolme päälehteä ovat sen sijaan täynnä Savo-Karjalan ehdokkaiden mainoksia.
– Varmaan 90 prosenttia, että ei meillä oman Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaita niissä näy, harmittelee paikallinen vaalipäällikkö Veli-Pekka Hartikainen.
Ehdokkaita on kaiken kukkuraksi ollut vaikea saada henkilökohtaisesti paikan päälle.
– Viime viikolla tuohon torille tupsahti lappeenrantalainen ehdokas. Ihmiset supisivat, että mikäs mies se tämä on ja mitä se täällä tekee, Hartikainen kuvailee kuntalaisten reaktioita.
Heinävedeltä on hirmuinen matka vaalipiirin toiseen laitaan Haminaan, meren rannalle.
– Kyllä se monelle hankala äänestää kotkalaisia ehdokkaita, Kinnunen ja Hartikainen toteavat yksissä tuumin.
On ilmeistä, että osa ennakkoäänistä hylätään tai ne ovat menneet väärille ehdokkaille.
– Pelkään myös äänestysaktiivisuuden puolesta, Hartikainen pohtii.