Kuivuus ja helteet heikentävät satonäkymiä. Pro Agrian mukaan vedenpuute vaikuttaa kaikkiin kasveihin. Niin ammatti- kuin harrastelijaviljelijänkin on nyt huolehdittava kastelusta, jos aikoo saada satoa.
ProAgria varoittaa, että sato-odotukset heikkenevät merkittävästi, jos kuivuus ja helteet jatkuvat pitkään. Vedenpuute vaikuttaa kaikkiin kasveihin.
Maataloustuottajien etujärjestö MTK arvioi, ettei huippusatoihin päästä tänä vuonna. Satonäkymät heikkenevät jokaisen hellepäivän myötä. Pahiten kuivuudesta kärsii eteläinen Suomi ja länsirannikko.
– Kuivuus iskee pahiten kevätviljoihin sekä öljy- ja valkuaiskasveihin. Myös nurmet kärsivät kuivuudesta ja ensimmäinen säilörehusato jää pieneksi Etelä-Suomessa, arvioi MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg.
Kastelujärjestelmät säästävät aikaa
Kotipuutarhurinkin kannattaa pitää huolta kastelusta ja tehdä se oikeaan aikaan.
– Kannattaa kastella aamulla tai illalla, ei keskellä päivää, koska haihdunta ei ole silloin niin voimakasta ja kosteus pysyy maassa. Kaikkein paras aika on illalla. Jos on mahdollista, ruukkuihin voi lisätä biohiiltä tai hyvää kasvualustaa, missä on paljon orgaanista materiaalia, joka pidättää vettä. Ruukkuja voi siirtää varjoihin mahdollisuuksien mukaan, neuvoo Hyötykasviyhdistyksen puutarhuri Kirsi Heikkilä.
Isommissa puutarhoissa kastelujärjestelmät ovat suositeltavia.
– Kannattaa laittaa kastelujärjestelmiä, tippakastelua ja sadettimia. Se säästää paljon puutarhurin aikaa, toteaa Heikkilä.
Yrtit viihtyvät helteessä
Osa kasveista viihtyy hyvin helteessä.
– Kaikki kuivan paikan kasvit viihtyvät. Puhutaan preeriaistutuksista, että on paljon heiniä ja syväjuuriset kasvit pärjäävät hyvin ja yrtit nauttivat lämmöstä ja auringosta. Kaikki kasvit, joilla on hopeinen ja nukkainen pinta lehdissä ja pienilehtiset kasvit eivät haihduta niin paljon, listaa Heikkilä.
Isolehtiset kasvit puolestaan kärsivät kuumuudesta.
– Isolehtiset kasvit kuten kurpitsat ja kurkut haihduttavat paljon. Jos tuulee ja paahtaa, tomaatit nuokahtavat nopeasti. Ne saattavat näyttää puolikuolleilta, mutta voivat siitä toipuakin, mutta niille kuumuus on vähän rankkaa, huomauttaa Heikkilä.
Nurmikko kannattaa jättää helteillä tavallista pidemmäksi.
– Kannattaa nostaa sitä leikkuukorkeutta eli jättää sen aika pitkäksi tai jättää jopa leikkaamatta. Kastelua ja aika korkeaksi jättää, niin nurmikko saattaa hyvin selvitä helteistä, neuvoo Heikkilä.