Pellot pölisevät kuivuuttaan toukotöissä: "Jos ei ala tulla vettä, paras sato on menetetty"

Poikkeuksellisen lämmin ja kuiva toukokuu haittaa kasvintuotantoa. Viljapelloille vettä pitäisi saada viikon sisällä, jotta sadosta voisi tulla hyvä. Mansikkaviljelmillä sadettimet ovat jo päällä. 

Toukokuussa on satanut selvästi tavallista vähemmän ja pellot pölisevät kuivuuttaan toukotöissä. Kuiva ja lämmin kevät on mukava tiettyyn rajaan asti, mutta nyt maanviljelijät alkavat olla huolissaan.

Orimattilassa maata viljelevä Aleksis Kyrö kertoo MTV Uutisille, että hyvillä alueilla on vielä maalajikohtaista vaihtelua, mutta sadetta odotetaan.

– Sanotaan, että jos viikon sisään ei ala tulla vettä, paras sato on menetetty.

Kuivuus voi aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Erityisasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että vuonna 2018 kuivuuden viljelijöille aiheuttamat tappiot olivat 400 miljoonaa euroa. 

Helteet lisäävät tuhohyönteisten määrää

Ankaran takatalven jälkeen kesähelteisiin päästiin hyvin nopeasti, mikä pakotti käynnistämään kastelun mansikkapelloilla. Helteinen sää aiheuttaa muutakin haittaa kuin kuivuuden.

Hedelmän- ja marjanviljelijäinliiton hallituksen puheenjohtaja Tarja Matomäki sanoo helteiden lisäävän tuhohyönteisiä kuten kirvoja ja vihannespunkkeja. 

– Tällaisella lämpöaallolla ne lisääntyvät tehokkaasti, jolloin torjuntatarve lisääntyy.

Luontoa ei voi muuttaa, mutta ihminen voi muuttaa toimintatapojaan. 

– Viljelyn monipuolistaminen olisi hyväksi. Se, että ei olisi pelkästään monokulttuuria, vaan olisi syväjuurisia kasveja ja erilaista viljelykiertoa. Se helpottaisi kyllä huomattavasti, sanoo maanviljelijä Kyrö.

Yksinkertaista viljelyn monipuolistaminen ei kuitenkaan välttämättä ole ja esteitä on monenlaisia. 

– Varmaan osittain ajatusmaailma, osittain tukipolitiikka ja osittain se, että me olemme kuitenkin maataloustuottajia ja pyrimme lähinnä tuottamaan ruokaa. Viherkasvit ja muut saattaisivat olla sitten pois ruuan tuotannosta.

Lue myös:

    Uusimmat