Helsingin kaupungin hoivakodeissa tällä hetkellä ainakin noin 200 vanhuksella on korona – näin omikronin uuteen muunnokseen on varauduttu

Helsingin kaupungin hoivayksiköissä uuden koronavariantin leviämiseen varaudutaan samoin toimin kuin tähänkin asti, kertoo johtajalääkäri Laura Pikkarainen MTV Uutisille. Pikkaraisen mukaan vanhuspalveluissa on jo karttunut runsaasti kokemusta koronan aiempien varianttien vuoksi.

Uusi BA.5-muunnos on jonkin verran aiempia variantteja tarttuvampi, mutta se ei näytä aiheuttavan sen vakavampaa tautia.

– Meillä on kokemuksia todella monesta variantista alkaen maaliskuusta 2020 päättyen omikronin ensimmäiseen varianttiin, joka oli tähänastisista laajimmin levinnyt. Se levisi myös hoivakodeissa, koska variantti oli levinnyt niin laajalle yhteiskunnassakin, Pikkarainen summaa.

Johtajalääkärin mukaan varotoimia säädetään kulloisenkin koronatilanteen mukaan. Tarvittaessa esimerkiksi suojainten käyttöä voidaan tehostaa.

– Vierailurajoituksia ei onneksi ole ollut enää moneen kuukauteen. Ainoastaan siinä tapauksessa, että hoivakodissa olisi hyvin laajasti tautia liikkeellä, niin turvallisuussyistä vierailuja jouduttaisiin rajoittamaan jollain tavalla, mutta se on aivan viimesijainen keino.

Rokotukset hyvällä mallilla

Johtajalääkäri Pikkaraisen mukaan Helsingin hoivakodeissa asukkaat on jo rokotettu neljännellä annoksella. Osa asukkaista on sairastanut kolmannen annoksen jälkeen koronan, mikä vastaa neljännen rokotuksen antamaa suojaa.

Koronatilanne Helsingin kaupungin hoivakodeissa on parantunut kaiken aikaa ja paranee edelleen.

– Tulemme sillä tavalla hieman muuta yhteiskuntaa perässä, koska ikäihminen saa hyvin usein vakavamman taudinkuvan kuin nuori. Ikäihmisistä tiedetään herkemmin, onko koronaa vai ei oireiden, taudinkuvan ja testaamisen vuoksi.

– Ilokseni voimme todeta, että tilanne myös hoivakodeissa on paranemassa. Pahin tilanne oli keväällä.

Helsingin kaupungin omissa hoivakodeissa asuu noin 2000 asukasta, ja lisäksi noin 2000 asukasta asuu kaupungin ostopalveluyksiköissä muiden toimijoiden hoivakodeissa.

– Tällä hetkellä noin 200 asukkaalla on tartunta kaupungin omissa yksiköissä, mutta suuri osa näistä ihmisistä tulevat paranemaan. Tapaukset ovat lieväoireisia eivätkä vie sairaalaan.

Normaalimpaa elämää asukkaille

Johtajalääkärin mukaan pahimman korona-ajan järeistä suojatoimista on onneksi päästy lähes täysin eroon, jotta ikääntyneet voivat viettää lähes normaalia elämää.

– Kuukausi kuukaudelta olemme päässeet lähemmäs hyvää arkea, jota vanhukset ansaitsevat. On todella tärkeää, että heillä on sosiaalista elämää, liikkumista ja retkiä.

– Muuten luomme ikään kuin tahattomasti tilanteen, jossa vaurioitamme heidän terveyttään. Mitä enemmän on yksin omassa huoneessa, sitä hauraammaksi terveydentila käy.

Helsingin hoivayksiköissä ollaan juuri siirtymässä FFP2-tason suojaimista tavanomaisempiin kirurgisiin kasvosuojaimiin, mikäli yksikössä ei ole tautia tai altistumisia. Asukkaita, joilla on korona tai jotka ovat altistuneet, hoidetaan edelleen raskaissa suojavarusteissa.

Useita yksityisiä hoivakoteja eri puolilla maata pyörittävältä Attendolta kerrotaan MTV Uutisille, että myös Attendolla uuteen koronavarianttiin varaudutaan kuten aiempiinkin variantteihin.

– Noudatamme kaikissa Attendo-kodeissa terveydenhuollon viranomaisten ja tilaajiemme, eli kuntien ja kuntayhtymien, ohjeita. Kuluneet kaksi vuotta ovat tuoneet meille vahvan osaamisen viruksen torjuntaan.

Attendolta kerrotaan, että tilannetta vaikeuttaa koko sote-alaa koskettava hoitajapula, jonka vuoksi kaikkiin hoivakoteihin ei ole löytynyt riittävästi kesäsijaisia.

Lue myös:

    Uusimmat