Helsinki-Vantaan laukkukaaos – Finavia lupaa: Loput laukuista tänään omistajilleen

Loputkin eilen Helsinki-Vantaan lentoasemalle jääneistä matkatavaroista saadaan lähetettyä tänään lentoyhtiöiden kautta omistajilleen, kertoo lentokenttäyhtiö Finavian apulaisjohtaja Jani Elasmaa.

– Juuri päivitetyn tiedon mukaan täällä on enää reilusti alle 200 laukkua ja ne lähtevät tässä aamun ja aamupäivän tunteina eteenpäin, Elasmaa kertoi STT:lle kymmenen aikaan aamupäivällä.

Helsinki-Vantaan lentoasema ruuhkautui eilen torstaina pahasti, kun matkatavaran jakelujärjestelmän häiriö hidasti lähtöselvityksiä ja aiheutti jonoja turvatarkastukseen. Yhtiö otti käyttöön varajärjestelmän matkatavaroiden käsittelyyn, mutta Finavian viestinnästä arvioitiin, että matkustajien laukkuja jäi kentälle yhteensä parisentuhatta.

Elasmaan mukaan joitakin matkustajia myöhästyi ruuhkan vuoksi lennoilta, mutta myöhästymiset olivat yksittäisiä.

Finavia on saanut matkustajilta kielteistä palautetta eilisistä ongelmista, mutta Elasmaa kertoo, että matkustajat ovat myös kiitelleet nopeaa laukkujen toimitusta.

"Todella harmillista Finavialle"

Elasmaan mukaan eilisen häiriön aiheuttaja on suurella varmuudella tunnistettu.

– Kyseessä on todennäköisesti reititin eli tämmöinen ihan perustason osa tietoliikenneverkossa.

Apulaisjohtaja kertoo, että yhtiö pyrkii nyt toistamaan eilisen häiriön eristetyssä ympäristössä ja saamaan häiriön syystä varmuuden. Finavia on myös tehnyt yhteistyötä reitittimen valmistajan kanssa, jotta häiriö ei toistuisi.

Helsinki-Vantaan turvatarkastus ruuhkautui myös elo–syyskuun vaiheessa, kun EU-komission nesterajoituksia koskeva päätös ulotettiin koskemaan koko EU:n aluetta. Sääntöjen muutos tuli monelle matkustajalle yllätyksenä. Ruuhkien takia osa matkustajista myöhästyi lennoltaan.

Ovatko lähekkäin sattuneet ongelmatilanteet vaikuttaneet Finavian maineeseen?

– En osaa kommentoida tätä. Nestesäännön muuttuminen koskee kaikkia Euroopan lentoasemia, jotka käyttävät vastaavaa laitteistoa. Tietysti on todella harmillista myös Finavialle, että ollaan investoitu näihin uusiin laitteisiin. Nyt tuli päätös siitä, että niitä ei saakaan käyttää niin kuin oli alun perin suunniteltu.

Komission heinäkuisen päätöksen taustalla on epäily siitä, etteivät uudet C3-läpivalaisuskannerit havaitse luotettavasti räjähteitä suuremmista nestesäiliöistä. EU-komission tilapäinen nestepäätös on voimassa toistaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat