Kesämökillään kaatunut iäkäs mies virui omissa ulosteissaan ulkona, kunnes kuoli – puoliso ei hälyttänyt apua

Kesämökillään kaatunut mies kuoli viruttuaan kaksi vuorokautta maassa omissa ulosteissaan. Oikeus tuomitsi miehen puolison heitteillepanosta.

Kuolema tapahtui Lohjalla heinäkuun 2022 alussa.

Pariskunta oli viettänyt kesämökillä koko kesän. Kuusikymppinen nainen ja häntä huomattavasti vanhempi mies olivat olleet vuosikymmeniä parisuhteessa keskenään.

Miehellä oli ollut jo pidemmän aikaa terveysongelmia, eikä hän kaatuessaan päässyt ylös ilman seurustelukumppaninsa apua. Kun mies jälleen kerran meni nurin kesämökin pihalla, hän ei päässyt omin voimin ylös.

Mies konttasi kesämökin seinustalle ja jäi siihen makaamaan. Nainen soitti hätäkeskukseen vasta, kun mies oli kuollut. Mies kuoli sepelvaltimotaudin aiheuttamaan sydänkohtaukseen.

Mies ei tahtonut sairaalaan

Syyttäjä vaati naiselle rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan mies joutui makaamaan maassa yli kaksi vuorokautta ja öisin lämpötila laski yhdeksään asteeseen.

Mies ei päässyt vessaan vaan joutui tekemään tarpeensa housuihinsa. Vettä nainen antoi miehelle syyttäjän mukaan vain murto-osan ihmisen päivittäisestä tarpeesta.

Syyttäjän mukaan nainen olisi voinut pyytää miehelle apua mökkinaapureilta tai soittaa hätäkeskukseen.

Nainen kiisti syytteen. Hän kertoi, ettei mies tahtonut sairaalaan tai hoitolaitokseen, vaan tahtoi olla hänen kanssaan kahdestaan. 

Nainen kertoi antaneensa miehelle lääkkeitä, ruokaa, juomaa ja peiton sekä auttanut tätä pysymään puhtaana. Nainen kertoi, että pariskunta oli usein nukkunut mökillä ulkona.

Naisen mukaan mies ei itsekään pyytänyt apua naapureilta, vaikka olisi voinut tehdä sen. Kumppaniaan hän oli pyytänyt odottelemaan, että pääsisi itse ylös.

Ehdollista vankeutta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta. Tämä johtui pääasiassa oikeuslääkärin lausunnosta, jonka mukaan naisen avunanto ei välttämättä olisi pelastanut hankalasta sydänsairaudesta kärsivää miestä.

Oikeus katsoi, että näyttämättä jäi miehen kuoleman ja naisen toiminnan välinen syy-yhteys.

Oikeus tuomitsi 62-vuotiaan naisen heitteillepanosta 30 päivän ehdolliseen vankeuteen. Oikeus piti erityisen moitittavana sitä, että uhri oli iäkäs, sairas ja joutui makaamaan pitkään likaisena ja ulosteissaan ulkona kylmät yöt läpeensä.

Lue myös:

    Uusimmat