Nasan tutkimus: Maapallon energiatasapaino poskellaan – kotipallomme varastoi nyt lämpöä dramaattisesti

2:57imgKatso arkistovideo: Säävuosi 2020 maapallolla näytti tältä.
Julkaistu 18.07.2021 07:18
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Uudet tutkimustulokset kertovat selvää kieltään ilmastonmuutoksen etenemisestä.

Ilmakehää ja meriä tutkivan yhdysvaltalaisen NOAAn ja avaruushallinto Nasan tutkijoiden mukaan maapalloon varastoituu vuosittain nyt yli kaksi kertaa enemmän lämpöä kuin vielä 15 vuotta sitten.  Aiheesta kirjoittaa Science Alert -tiedesivusto.

Suuri osa Maan saamasta energiasta tulee Auringon säteilynä. Osa säteilystä heijastuu pois esimerkiksi pilvistä. 90 prosenttia Maahan varastoituvasta energiasta sitoutuu meriveteen.

6:33imgIlmastonmuutos koettelee Alaskaa, jossa jäätikön sulamistahti on ennen näkemätön – sulaminen tekemässä megatsunamin mahdolliseksi

Tutkijat kartoittivat maapallon energiatasapainoa. Nasan tekemät satelliitimittaukset ja NOAAn suorittamat meritutkimukset kielivät samasta asiasta: Maa imee itseensä nyt dramaattisesti enemmän energiaa kuin vielä joitakin vuosia sitten.

Tutkijoiden mukaan Maan energiaepätasapainoon on kaksi pääsyytä:  Ensimmäinen on se, että maapallon pilvien ja merijään määrä ovat vähentyneet, joten samalla valkoinen, energiaa avaruuteen heijastava pina-ala on vähentynyt.

Toiseksi syyksi tutkijat toteavat ihmisten tuottavat kasvihuonekaasut, jotka puolestaan estävät lämmön pakenemista avaruuteen.

Siinä missä Maan energiaepätasapainon mekanismi on tutkijoille selkeä, niin epätasapainon aiheuttamista seurauksista ei ole vielä varmuutta. On mahdollista, että lämpöä sitova ilmiö saattaa kiihdyttää napa-alueiden jäätiköiden sulamista. Sulamisen myötä merien pinnat alkaisivat nousta. Meriveden lämpeneminen puolestaan saattaa vaikuttaa merien ekosysteemeihin.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos