Hengen haukkominen keskellä yötä on oire, jota ei kannata sivuuttaa liian pitkään.
Uniongelmat ovat yleisiä ja monisyisiä vaivoja. Huonosti nukuttu yö voi olla seurausta esimerkiksi äänekkäistä naapureista, levottomasta petikumppanista tai stressistä. Toisinaan riittämättömien yöunien taustalla vaikuttaa elimellinen sairaus.
Mikäli yöunet jäävät toistuvasti liian vähäisiksi ja päivällä väsyttää, kannattaa ongelmien juurisyytä lähteä selvittämään. Esimerkiksi yöllinen hengen haukkominen on merkki siitä, ettei hoitoon hakeutumisessa kannata viivytellä. Tukehtumisen tunteeseen herääminen voi olla seurausta seuraavista syistä.
Uniapnea
Yksi yöllistä hapenpuutetta aiheuttavista terveysongelmista on uniapnea, jota sairastaa lähes 1,5 miljoonaa suomalaista. Uniapnea tarkoittaa käytännössä unenaikaisia, hengitysteiden ahtaudesta johtuvia hengityskatkoja, joiden seurauksena nukkuja korahtaa hereille.
Ihminen ei välttämättä itse tajua heräävänsä haukkomaan happea keskellä yötä. Toistuvat hengityskatkokset kuitenkin silppuavat unta, minkä vuoksi ihmistä väsyttää aamulla ja päivällä. Usein uniapneaan liittyy myös kuorsausta sekä kuivan suun tunnetta aamuisin.
Lue myös: Uniapnea oireilee naisilla aivan eri tavalla kuin miehillä: "Välttämättä kuorsausta ei ole ollenkaan"
Uniapnea lisää aiheuttamansa väsymyksen vuoksi onnettomuuksien ja tapaturmien vaaraa, minkä lisäksi oireyhtymää potevien verisuonisairausriski on huomattavasti kohonnut. Yölliset hengityskatkokset yhdessä päiväaikaisen väsymyksen kanssa ovat syitä hakeutua tutkimuksiin.
Yli puolet uniapneasta kärsivistä on ylipainoisia ja tärkein itsehoitomenetelmä onkin laihdutus. Alkoholin ja rauhoittavien käytön rajoittaminen sekä selällään nukkumisen välttäminen voivat nekin auttaa. Myös unenaikainen ylipainehengityshoito eli CPAP tai uniapneakiskot kuuluvat hoitovalikoimaan.
Videolla asiantuntija paljastaa tyypilliset virheet, joita ihmiset tekevät kyljellä nukkuessaan. Juttu jatkuu videon alla.
4:25
Lue myös: "Kuivan suun seuraukset voivat olla vakavat" – näin tärkeä rooli syljelläsi on
Limaisuus
Herääminen tukehtumisen tunteeseen voi olla seurausta myös nenänielun limaisuudesta.
Kurkun takaosaan kertynyt liiallinen lima voi tukkia hengitysteitä ja aiheuttaa yöllisen hengityskatkoksen, amerikkalainen yleislääkäri Janice Johnston sanoo Huffington Postille. Hengityskatkokseen voi liittyä yskimistä. Päivällä kurkku saattaa tuntua karhealta ja kipeältä.
Runsas limaisuus voi johtua esimerkiksi allergiasta, astmasta, flunssasta tai keuhkoahtaumataudista.
Limaisuutta voi yrittää helpottaa juomalla paljon vettä, jolloin lima muuttuu ohuemmaksi. Allergiaoireisiin tepsivät antihistamiinit, flunssan jälkeiseen bakteeri-infektioon antibiootit. Myös nenäkannua voi testata.
Mikäli unta häiritsevä limaisuus ei kotikonstein helpota, kannattaa asiasta olla yhteydessä lääkäriin.
Lue myös: Koukussa jo 15 vuotta: Nenäsumuteaddikti Minna ei poistu kotoaan ilman suihketta – "En mä haista enää oikeastaan mitään"
Refluksitauti
Kolmas mahdollinen selitys yönaikaiselle hengen haukkomisen tarpeelle on refluksitauti, jota esiintyy länsimaissa noin joka viidennellä henkilöllä.
Refluksitaudissa mahalaukun hapanta sisältöä nousee toistuvasti ruokatorveen. Öisin mahansisältö voi nousta nieluun asti, mistä saattaa seurata palan tunnetta kurkussa sekä nielemisvaikeutta. Toinen refluksitaudille tyypillinen oire on polttava tunne rintalastan alla eli närästys etenkin runsaan aterian jälkeen ja makuuasennossa.
Refluksitautia voidaan hoitaa välttämällä isoja aterioita ennen nukkumaanmenoa, välttelemällä vatsaa ärsyttäviä ja runsasrasvaisia ruokia, kuten sitrushedelmiä, suklaata, alkoholia ja kolajuomia, sekä lopettamalla tupakointi. Sängyn pääpuolen korottaminen voi helpottaa yöllisiin oireisiin.
Hapan mahansisältö vahingoittaa ruokatorven limakalvoa ja aiheuttaa siellä tulehdusta. Toistuvat ja voimakkaat refluksioireet ovat syy hakeutua lääkärin pakeille.
Lue myös: Jos uni ei tule, kokeile asiantuntijoiden vartin sääntöä – muuten uhkana viheliäinen kierre
Lue myös: Jopa kolminkertainen riski: Tällaiset unet ovat vaaranmerkki Parkinsonin taudista
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Parempi uni lääkkeillä? Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä haittaa unilääkkeistä on.
1:39
Lähteet: Huffington Post, Terveyskirjasto 1& 2, WebMD, Terveyskylä