Tero Tähtinen: Lohikäärmeen päivät - puoli vuotta Shanghaissa (Basam Books 2014)
Arvio: Pertti Nyberg
Mitä yhteistä on Koneen hissillä ja runojen tutkimisella? Ei oikeastaan mitään paitsi, että hisseistä tulevilla voitoilla humanisti pääsee tutkimaan esimerkiksi runoja Kiinaan Koneen säätiön rahoilla. Näin kävi Tero Tähtiselle, joka matkasi Shanghaihin puoleksi vuodeksi runoja tutkimaan. Samalla matkalla syntyi tämä kirja.
Lohikäärmeen päivät on hieman tavanomaisuudesta poikkeava matkakirja. Shanghai on Tähtiselle vain eräänlainen tapetti tai kulissi tutkimusmatkalla kiinalaiseen ruonouteen. Tutkija asuu Shanghaissa tavallisessa kerrostaloasunnossa, kävelee kaupungin kaduilla ja juo mittaamattomat määrät erilaisia teelaatuja mutta kirjoittaa päivänkirjanomaista kirjaansa ikään kuin olisi koko ajan tutkijankammiossa lähes kokonaan irti vieressä olevasta todellisuudesta.
Joitakin pieniä välähdyksiä arkeen löytyy. Esimerkiksi deodoranttia ei ole kaupoissa ja selitykseksi löytyy, että kiinalaiset eivät hikoile.
Toisinaan todellisuus kuuitenkin yllättäen pysäyttää kirjoittajan ja ehkäpä lukijankin. Esimerkiksi shanghailaiset neonvalot ovat Tähtisen mielestä jotain tavatonta, joita katsoessaan tutkija saa runoiltua kokonaisen sivun jonkinlaista tajunnanvirtaa. Onkin vaikea hahmottaa, haluaako Tähtinen olla itsekin runoilija vai vain runojen tutkija.
Kirjassa käsitellyt runot ovat usein vaikeita jo pelkästään siksi, että kiinalaiset kirjoitusmerkit mahdollistavat moninaisia tulkintoja, joista Tähtisellä on useita esimerkkejä. Myös tätä kirjaa voi tulkita monella tavalla eikä mikään niistä välttämättä ole oikea tai väärä.
Ehkä suurin väärinymmärräys on ymmärtää Shanghai Kiinaksi pienoiskoossa. Aivan samanlainen virhe on ymmärtää Suomi yhdeksi kokonaisuudeksi ja tämän takia näiden kahden - siis Suomen ja Shanghain - vertailu ei ole kovin hedelmällistä. Tätä vertailua Tähtinen kuitenkin ehkä tahattomasti koko ajan tekee.
Tähtinen kertoo tapaamistaan ihmisistä kovin niukasti. Enemmän näyttävät kiinnostavan kirjat, joiden avulla Tähtinen pyrkii selittämään kiinalaisuutta ja etenkin maan monimutkaista historiaa. Myös runot toimivat jonkinlaisena kiinalaisuuden tulkkina. Virallisen Kiinan propagandistiset näkemykset selviävät puolestaan luennoilla, joilla Tähtinen joutuu ilmeisesti pakosta olemaan. Kunnon länsimaalaisen tavoin Tähtinen opponoi näitä virallisia näkemyksiä kirjan sivuilla mutta ei itse luennoilla.
Lohikäärmeen päivät sopii etenkin sellaiselle lukijalle, jolla on jo jonkinlainen kosketus Kiinaan.
Pertti Nyberg
Kirjoittaja on uutistuottaja MTV Uutisissa.