Sähkön hinnan kanssa tuskaileville ikävä uutinen: Näin laskut nousevat kuun vaihteessa

Alv-korotus iskee myös sähkölaskuihin - kallistuuko kansalaisten sähkö entisestään? 10:42
Alv-korotus iskee myös sähkölaskuihin - kallistuuko kansalaisten sähkö entisestään?

Syyskuun alusta eli reilun parin viikon päästä voimaan astuvan yleisen arvonlisäveron korotus 25,5 prosenttiin vaikuttaa myös sähkölaskuihin.

Tyypillisen kerrostaloasujan vuosikulutuksen hinta ilman sähköyhtiön perusmaksua tai sähkönsiirtoa on vajaat 180 euroa. Hinta nousee uudella arvonlisäverolla pari euroa vuodessa.

Sähkölämmitteisen rivitalon kohdalla muutos on jo hieman suurempi. 12 000 kilowattitunnin kulutuksella lisähintaa tulee vajaat 13 euroa vuodessa.

Kaikkein suurimmat sähkölaskuthan ovat tietysti sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvilla. 20 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella sähkölasku kasvaisi reilut parikymppiä vuodessa.

Verostakin peritään arvonlisäveroa

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo, että sähkölasku nousee noin 1,2 prosenttia kaikilla.

– Se on tietysti totta, että kun veroja nostetaan, silloin ne siirtyvät hintoihin, samalla tavalla kuin energiakriisin aikaan oli se tilapäinen arvonlisäveron alennus 10 prosenttiin – silloin se siirtyi myös hintoihin. 

– Tottakai hinnat nousevat, myös sen siirtomaksun, siihenkin tulee se arvonlisäveron korotus. Ja sähköverostakin valtio perii arvonlisäveroa, ja sekin sitten sitä myöten nousee, Leskelä sanoo.

"En siitä stressaannu"

Leskelällä itsellään on pörssisähkösopimus, koska hän on halunnut seurata hintoja jo töidenkin puolesta, ja opiskella sitä, miten hinnan vaihtelut tuntuvat.

– Olen ollut tyytyväinen tähän. Ajattelen niin, että yritän vähän ohjata sitä kulutusta ja harjoitella niitä asioita. Nämä sähkön suuret hintavaihtelut ovat tulleet aika pysyväksi ilmiöksi tänne. 

– Kun töidenkin puolesta sitä seuraa, en siitä sressaannu, Leskelä jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat