Yhdysvaltalainen Justin Gatlin on noussut viime vuosina ryminällä takaisin maailman pikajuoksuhuipulle. Mikä on Gatlinin kiihtyvän vauhdin salaisuus?
Pikajuoksun historiassa ainoana yli 30-vuotiaana alle 9,80 sekunnin pinkoneen Gatlinin juoksutekniikan sanotaan parantuneen, hän on laihduttanut toistakymmentä kiloa ja hän on "nuori" 33-vuotias pidettyään testesteronista vuonna 2006 tulleen neljän vuoden mittaisen kilpailukieltonsa aikana harjoitustaukoa.
Toinenkin selitys on mahdollinen. Oslon yliopiston tutkijaryhmä julkaisi syksyllä 2013 tutkimuksen, jonka mukaan lyhytaikainenkin steroidien käyttö nostaa suorituskykyä pitkään. Tutkimus oli tehty hiirillä, mutta jos sama vaikutus toimii ihmisillä, voivat steroidien vaikutukset kestää jopa vuosikymmeniä.
Hyötyykö Gatlin aiemmasta dopingin käytöstä? Varmaa vastausta ei ole, mutta kannattaa muistaa, että 9,80 tai sen alle juosseista kahdeksasta miehestä viisi on jäänyt kiinni dopingista.
Yksikään heistä ei ole pystynyt samanlaiseen ikääntymistä uhmaavaan kehitykseen kuin Gatlin. Toisaalta listan käryäjistä kaksi jäi kiinni piristeistä, ei steroideista. Gatlinia vain muutaman kuukauden nuorempi entinen steroidikärähtäjä Tyson Gay on myös tulossa Pekingin sataselle.
Gatlin itse kiistää teorian.
- En ole koskaan ollut steroidien käyttäjä, en ainakaan tietoisesti. Oli vain yksi tapaus, joka ei ollut minun syyni, Gatlin on sanonut viitaten vuoden 2006 käryynsä, joka johtui juoksijan mukaan siitä, että hieroja sabotoi häntä testesteronivoiteella.
Maailman nopeimpaan ihmiseen kohdistuu aina epäilyjä. Jos Gatlin voittaa satasen Pekingissä, hän saa tupla-annoksen tittelin tuomaa luontaisetua.
Miesten 100 metrin alkuerät juostaan MM-kisojen avauspäivänä tulevana lauantaina ja välierät sekä finaali sunnuntaina. Tästä päiväkohtaiseen aikatauluun.