Hoitajajärjestö: "Rajanveto asiakkaan itsemääräämisoikeuden ja heitteillejätön välillä on epäselvä"

LK2908 sairaala hoitaja
Kuvituskuva.Emmi Korhonen / Lehtikuva
Julkaistu 04.01.2025 18:13
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies ja kansainväliset sopimusvalvontaelimet ovat toistuvasti huomauttaneet, että sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännössä on puutteita, jotka koskevat itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja rajoitustoimenpiteiden käyttöä.

Näin kertoo MTV Uutisille Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Päivi Inberg.

– Tarvitsemme selkeämpiä sääntöjä, jotta voimme tarjota hyvää hoitoa ja estää hoitajien tarpeettoman itsemääräämisoikeuden rajoittamisen, Inberg toteaa.

Inberg kertoo, että nyt sosiaalihuollon palveluissa asiakkaan toivomukset ja mielipide tulee ottaa huomioon, vaikka asiakas saattaa tehdä itselleen vahingollisia valintoja. 

Jos henkilö ei esimerkiksi sairauden vuoksi kykene arvioimaan, mikä on hänelle hyväksi ja turvallista, hänen oman tahtonsa vastainen toiminta voi olla jopa hengen pelastava toimenpide.

– Tällä hetkellä rajanveto asiakkaan itsemääräämisoikeuden ja heitteillejätön välillä on epäselvä, joten tarvitsemme selkeät säännöt toimintaan.

Päivittäin eettisesti kuormittavia tilanteita

Super pitää erittäin tärkeänä, että Suomi saisi toimivan lain asiakkaan itsemääräämisoikeuden edistämisestä ja rajoitustoimista sosiaali- ja terveyspalveluissa.

 – Nyt sosiaali- ja terveysalan henkilöstö joutuu päivittäin eettisesti kuormittaviin tilanteisiin, joissa selkeitä käytäntöjä ohjaavaa lainsäädäntöä ei ole. Päivitettävällä lainsäädännöllä turvataan sekä asiakkaiden ja potilaiden perusoikeuksien toteutuminen että työntekijöiden oikeusturva. 

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Kyse myös alan veto- ja pitovoimasta

Inbergin mukaan uuden lain myötä hoitajien päivittäin kohtaamat käytännön tilanteet selkiytyisivät, mikä vapauttaisi aikaa varsinaiselle hoitotyölle, kun itsemääräämisen rajoituksista ja päätöksentekijöistä olisi säädetty laissa. 

 – Työntekijöiden kuormituksen vähentämisen sekä alan veto- ja pitovoiman näkökulmasta toimivien pelisääntöjen saaminen on myös tärkeää. 

Tuoreimmat aiheesta

Sote