Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu – liitot vastustavat edelleen potilasturvallisuuslakia: "Asettaa naisvaltaisen alan täysin eri asemaan"

Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu tänään. Hoitajaliitot pitävät hallituksen esitystä potilasturvallisuuslaista tarpeettomana.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara tapasi hoitajaliittojen Tehyn ja Superin sekä työnantajien KT:n edustajat eilen illalla, mutta ratkaisuja ei vielä eilen tehty. Aiemmin eilen Sajavaara kertoi STT:lle katsovansa tapaamisessa, onko sovintoesityksen antamiselle edellytyksiä.

Sajavaara tviittasi illalla neuvottelujen päätteeksi, että sovittelu etenee ja ratkaisua kohti edetään. Aiemmin päivällä valtakunnansovittelija arvioi, että neuvotteluissa on nähty hyvää edistystä muilta osin, mutta palkkakysymykset ovat hiertäneet.

– Esimerkiksi työoloja koskevissa asioissa on tapahtunut selkeää edistystä. Palkkakysymyksissä osapuolet ovat vielä hyvinkin kaukana toisistaan. Tehy ja Super ovat jo liikkuneet alkuperäisestä tavoitteestaan, mutta palkoissa puhutaan yhä merkittävästä korotuksesta, Sajavaara sanoi.

– Ja kunta-alalla liikkumavara on hyvin olematon.

Hallitus julkaisi eilen illalla esityksensä kiistellyksi potilasturvallisuuslaiksi, jolla pyritään turvaamaan potilasturvallisuuden vähimmäistaso. Ensisijaisesti lain olisi tarkoitus velvoittaa työntekijäjärjestöt siihen, että työntekijöitä olisi työnantajan käytössä riittävästi turvaamaan välttämätön sosiaali- ja terveydenhuolto työtaistelun aikana.

Sajavaara sanoi, että lain eteneminen ei ole vaikuttanut neuvotteluihin hoitajien työkiistassa.

– Lakiprosessi etenee omaa latuaan ja vaikuttaa siihen, toteutuvatko lakot. Sovittelussa ei huomioida sovitteluprosessin ulkopuolella tapahtuvia asioita. Se, mitä tapahtuu Bulevardin ulkopuolella, ei koske sovittelua.

"Potilasturvallisuuslaki edelleen tarpeeton"

Hoitajaliitot tiedottivat keskiviikkoaamuna pitävänsä hallituksen esitystä potilasturvallisuuslaista edelleen tarpeettomana.

Liittojen mukaan lakiesitykseen sunnuntain kuulemisen jälkeen tehdyt muutokset ovat hyvin pieniä.

– Sunnuntaina käsittelyssä olleeseen esitykseen verrattuna sosiaalihuolto on nyt korvattu pelkällä kotihoidolla, mutta lakiesitys koskee edelleen hyvin laajasti, kuten aiemminkin, terveydenhuoltoa, tiedotteessa sanotaan.

Hoitajien mukaan laki tulisi antamaan työnantajalle yksinvallan määritellä suojelutyön määrän ja lakkorajat. Tämä veisi kokonaan työtaisteluoikeuden sote-alalla, liitot sanovat.

Liitot pitävät lakia tarpeettomana, koska niiden mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että riippumaton tuomioistuin voi kieltää tai keskeyttää lakon, mikäli se uhkaa kansalaisten henkeä ja terveyttä.

– Näitä keinoja on käytetty miesvaltaisilla aloilla samantyyppisissä tilanteissa. Lakiesitys puuttuu rajusti hoitajien perusoikeuksiin ja asettaa naisvaltaisen alan työtaisteluissa täysin eri asemaan miesvaltaisten alojen kanssa, tiedotteessa sanotaan.

Järjestöt pitäytyvät aiemmassa arviossaan siitä, että laki vain pahentaisi hoitoalan työntekijäpulaa.

Artikkelia päivitetty 14. syyskuuta 2022 kello 10.35: Otsikkoa muokattu ja tekstiä päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat