Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vetoavat hallitukseen, jotta potilasturvallisuuden takaamiseksi valmisteltua lakia ei säädettäisi. Tiedotteessaan järjestöt luonnehtivat ehdotettua lakia "lainsäädännön irvikuvaksi".
Järjestöjen hallitukselle jättämän lausunnon mukaan lain vaatimat edellytykset työtaisteluoikeuden ja henkilökohtaisen vapauden rajaamiseksi eivät täyty. Ne pitävät sairaanhoitopiirien ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta virheellisinä.
– Maan hallitus on todellisuudessa säätämässä naisiin kohdistuva pakkotyölakia, järjestöt tylyttävät.
Lain tarvetta on perusteltu vertaamalla tilannetta vuoteen 2007, jolloin Tehy uhkasi alaa joukkoirtisanoutumisilla. Superin ja Tehyn mukaan vertaus ontuu, sillä tuolloin irtisanoutumisen uhka tarkoitti, ettei suojelutyöstä voinut neuvotella.
– Parhaillaan käynnissä olevassa lakossa suojelutyöhön on suostuttu, ja siitä neuvotellaan jatkuvasti työtaistelun piirissä olevien sairaanhoitopiirien kanssa. Suojelutyön määrästä sovitaan kolmeksi päiväksi kerrallaan, jotta se vastaa todellista tarvetta, järjestöt kertovat hallituksen esitystä koskevassa lausunnossa.
Hoitajat aloittivat lakon viime perjantaina kuudessa sairaanhoitopiirissä. Myöhemmin samana iltana sosiaali- ja terveysministeriö kertoi valmistelevansa pikaisesti esimerkiksi tehohoitoa, päivystystä ja synnytyksiä koskevan potilasturvallisuuslain. Järjestöt luonnehtivat lakihanketta "pakkotyölaiksi".
Lue myös: SDP:n sisällä vastarintaa: Antti Lindtman vastustaa hoitajia töihin velvoittavaa lakia – "En ole lainkaan innostunut"
4:54
Hus: Riittävästä suojatyöstä erilaiset käsitykset
Lakon piirissä olevat sairaanhoitopiirit ovat ilmaisseet huolensa lakon vaikutuksista välttämättömään kiireelliseen hoitoon.
Suomen suurimman sairaanhoitopiirin Husin mukaan sille on tullut yllätyksenä, kuinka kaukana työnantajan ja työntekijöiden edustajien näkemykset riittävästä suojelutyön määrästä ovat olleet.
Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven tiedossa ei ole vakavia potilashoidon vaarantumisia, mutta tiukkoja paikkoja on ollut.
– Lienee kaikille selvää, että yövuoron resurssilla ei selvitä päiväaikaisesta toiminnasta, kun potilaat ovat hereillä, heillä on tutkimuksia ja hoitotoimenpiteitä, osa potilaista kotiutuu ja lääkärit kiertävät osastoilla, Mäkijärvi sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Hoitajajärjestöt vaativat lakon sovittelun jatkamista – syyttävät työnantajien edustajaa hiljaisuudesta
Työnantajapuoli tyrmännyt palkkaohjelman
Tehy ja Super vaativat maanantaina valtakunnansovittelijaa jatkamaan alan työriidan sovittelua.
Järjestöjen mukaan sovittelua ei ole jatkettu viime tiistain jälkeen, eikä osapuolia ole myöskään kutsuttu neuvottelupöytään. Järjestöt syyttävät myös työnantajien edustajaa hiljaisuudesta.
– Jos tilanne olisi niin vakava kuin työnantajat julkisuudessa viestivät ja olisi tarve rajoittaa hoitajien perusoikeuksia potilasturvalailla, nyt on syytä alkaa neuvotella, sanoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.
Laajemman, seitsemää uutta sairaanhoitopiiriä koskevan lakon on määrä alkaa kuun puolivälissä. Sen myötä lakkojen piirissä olisi noin 40 000 hoitajaa 13 sairaanhoitopiirissä.
Molempia lakkoja on siirretty työministeri Tuula Haataisen (sd.) päätöksellä. Työntekijäjärjestöt muistuttavat yhteisessä tiedotteessaan, että lain mukaan siirtämisen syyksi käy vain riittävän ajan varaaminen neuvotteluja varten.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti Tehyn ja Superin sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n välisessä työriidassa sovintoesityksen maaliskuun lopulla. Hoitajajärjestöt hylkäsivät esityksen riittämättömänä.
Piekkala kertoi tuolloin, ettei sovittelua ole heti edellytyksiä jatkaa. Hän kuitenkin täsmensi erikseen, ettei sovittelua katkaista.
Tehy ja Super tavoittelevat neuvotteluissa kunnianhimoista palkkaohjelmaa. KT on kutsunut palkankorotusvaateita kestämättömiksi julkiselle taloudelle sekä sanonut niiden johtavan veronkorotuksiin ja velkaantumiseen.