Hoitajalakko alkaa perjantaina – vaikuttaa myös kiireelliseen hoitoon

25 000 hoitajaa jää huomenna kotiin lakon alkaessa. Lakko tulee vaikeuttamaan ainakin kiireettömän hoidon saantia.

Tehyn ja Superin lakko alkaa kuudessa sairaanhoitopiirissä perjantaina kello kuudelta aamulla. Mukana on 25 000 hoitajaa. Kunta-alan työriita jäi vaille sopua keskiviikkona, kun palkansaajajärjestöt hylkäsivät odotetusti valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen.

Lakon piirissä ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymät.

Hoitajien lakon seuraava osa on alkamassa kahta viikkoa myöhemmin, jolloin lakko laajenisi koskemaan 13:a sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta hoitajaa.

Hoitajajärjestöjen mukaan sovintoehdotus ei sisältänyt palkkauksellisia eikä työoloja parantavia elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi. Se olisi päinvastoin niiden mukaan jopa heikentänyt nykytilaa.

Kiireetöntä hoitoa vaikea saada

Useissa sairaanhoitopiireissä siirretään kiireetöntä hoitoa lakon vuoksi. Sairaanhoitopiirien mukaan pyrkimyksenä on turvata potilaiden päivystyksellinen kiireellinen hoito.

Perjantaina alkava hoitajien lakko vaikuttaa myös kiireelliseen hoitoon, tiedottavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Tampereen yliopistollinen sairaala.

HUSissa joudutaan siirtämään lähes kaikki kiireetön hoito lakon jälkeiseen aikaan. Potilaat saavat tiedon peruutetuista ajoista tekstiviestillä tai puhelimitse, sairaanhoitopiiri toteaa tiedotteessaan.

– Koska lakon kesto ei ole tiedossa, perumme aikoja vähitellen. Tämän vuoksi on mahdollista, että peruutus tulee vasta edellisenä päivänä, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kommentoi.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan hoitajien lakko uhkaa myös päivystysten ja päivystystä tukevien vuodeosastojen toimintaa.

– Työntekijäpuoli on tarjonnut suojelutyöhön päivystykseen 40 prosenttia normaalitilannetta vähemmän työvoimaa, Lehtonen kommentoi Twitterissä.

Huolensa potilaista ovat ilmaisseet myös lakon piirissä olevien sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit.

Työntekijäjärjestöt sitoutuivat lakkoilmoituksessa antamaan suojelutyötä lakon aikana siten, että potilaiden hengen ja pysyvän vakavan vammautumisen riskiä ei ole. Johtajaylilääkäreiden mukaan suojelutyön laajuudesta ei ole päästy yksimielisyyteen.

– Työntekijäjärjestöjen paikallisissa neuvotteluissa esittämä suojelutyöresurssi on riittämätön turvaamaan välttämättömän kiireellisen hoidon. Uhattuna on erityisesti päivystysten ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoito, mikä vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen, tiedotteessa todetaan.

Tiedotteen mukaan työntekijäjärjestöjen käyttöön on annettu tarkasti arviot kriittisten toimintojen turvaamiseen tarvittavasta henkilöstöstä.

– Näkemyksemme mukaan asiantuntija-arviota ei ole kuunneltu, mikä voi pahimmillaan johtaa potilaiden hengen ja terveyden vaarantumiseen.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi tiedotetta Twitterissä muistuttamalla, että lakko on laillinen.

– Onkohan nää samat johtajaylilääkärit lainkaan huolissaan hoitajapulasta ja sote-alan kriisistä? Kuinka monta ”huolenilmausta” olette nähneet meistä hoitajista? Muistetaan, että KT keskeytti neuvottelut. Ei hoitajat.

Ratkaisuna lupaus palkankorotuksista

Sovintoesitys koski koko kunta-alan eli yli 420 000 palkansaajaa. Hoitajien lisäksi siis muun muassa opettajien, lääkäreiden, lastenhoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja kirjastovirkailijoiden työehtoja. 

Palkansaajat pitävät ainoana ratkaisuna sitä, että hallitukselta tulisi kehysriihestä lupaus ainakin sadoista miljoonista euroista palkankorotuksiin.

Myöhemmin huhtikuussa muun muassa opettajat ovat lakossa useissa suuremmissa kaupungeissa, jos sopua ei synny.

Artikkelia päivitetty 31.3.20222 kello 12.01 lisäämällä tieto siitä, että useissa sairaanhoitopiireissä siirretään kiireetöntä hoitoa lakon vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat