Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asialla olevan Helsinki Pride -juhlaviikon teema on tänä vuonna hyvinvointi. Tärkeintä on, että jokainen tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on.
Nuorten vertaistoiminnanohjaaja Lau Lukkarila HeSeta ry:stä vastaa empimättä, miksi Pride-teemaviikko pitää järjestää vuosi toisensa perään.
– Yhteiskunta ei ole vielä paikka, jossa ihmiset tulevat yhtä paljon näkyväksi ja kaikilla olisi tasapuolisesti valtaa. Juhlimme ihmisten moninaisuutta.
Homofoobikot valeasussa
Gay-väestön suuri virstanpylväs saavutettiin, kun eduskunta päätti viime marraskuussa hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin Suomessa on kuitenkin monien kohdalla edelleen vieraskoreaa. Ollaan olevinaan superliberaalieja, vaikka ei ollakaan, Lau Lukkarila pohtii.
– Uusi ilmiö on tällainen gayfriendliness-kulttuuri, joka jättää aika paljon pinnan alle. Kärjistäen sanottuna se on homofobian hienostuneempi muoto.
Työntekoa jatketaan, sillä sateenkaariväen tasa-arvoisuus on vielä utopiaa, toteaa myös vapaaehtoinen toiminnanohjaaja Mathias Uutela.
– Nuorien kohdalla asenneilmapiiri on jo positiivinen, mutta nyt on tärkeää lähteä viemään viestiä vanhempiin ikäpolviin. Tärkeää olisi myös saada tietoa kouluihin ja varhaiskasvatukseen siitä, että tällaisia erilaisiakin ihmisiä on olemassa.