Viron puolustusministeri ei niele Kiinan kaasuputkiselitystä

Viron puolustusministeri pitää Kiinan selityksiä Balticconnectorin katkeamisesta kyseenalaisina.

Viron puolustusministeri Hanno Pevkurin mukaan Kiinan selitykset Balticconnector-kaasuputken katkeamisesta ovat kyseenalaisia. 

Viron yleisradio ERR kertoo ministerin kommentoineen asiaa Aktuaalne kaamera -uutisohjelmassa.

Pevkur suhtautuu epäileväisesti siihen, että myrsky olisi aiheuttanut onnettomuuden. Hänen mukaansa on vaikea ymmärtää, miten aluksen kapteeni ei olisi huomannut, että ankkuri laahasi meren pohjaa pitkin niin kauan.

Maanantaina South China Morning Post uutisoi Kiinan myöntävän, että kiinalaisomisteinen rahtialus vaurioitti Suomen ja Viron välillä kulkevaa Balticconnector-kaasuputkea viime lokakuussa.

Kiinalaisviranomaisten mukaan Newnew Polar Bear -aluksen aiheuttama putkivaurio oli vahinko, joka johtui voimakkaasta myrskystä.

Keskusrikospoliisi (KRP) on aiemmin huhtikuussa kertonut, että Newnew Polar Bear -aluksen ja sen ankkurin katsotaan aiheuttaneen vahingot.

Pevkurin mukaan Kiinan syyllisyyden myöntäminen ei sinänsä ollut yllätys, sillä alusta asti on ollut vahva usko, että aluksen ankkuri oli aiheuttanut vaurion Balticconnector-putkilinjalle.

Pevkur ei myöskään usko, että Kiina korvaa putken katkeamisesta aiheutuneita vahinkoja huolimatta siitä, että Kiina on myöntänyt syyllisyytensä.

– On hyvin vaikea uskoa, että Kiinan kanta tässä asiassa muuttuisi, hän kommentoi virolaismedialle.

Pevkurin mukaan Kiina todennäköisesti toteaa myös jatkossa, ettei mitään korvattavaa ole, koska kyseessä oli vahinko.

KRP ei kommentoi asiaa

KRP ei halunnut tiistaina täsmentää STT:lle oikeusapupyyntöön liittyviä yksityiskohtia, kuten sitä, onko Suomi mahdollisesti pyytänyt päästä tutkimaan alusta.

Maanantaina KRP:ltä todettiin STT:lle, että oikeusapumenettely Kiinan viranomaisten kanssa on yhä kesken, eikä yksittäisiä esitutkintaan liittyviä toimenpiteitä voi kommentoida.

STT pyysi tiistaina asiasta kommenttia myös Kiinan Suomen-suurlähetystöstä muttei saanut pyyntöönsä vastausta.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi asiaa STT:lle lyhyesti maanantaina. Hän ei halunnut kommentoida tapauksen yksityiskohtia.

– Teemme jatkuvasti yhteistyötä Kiinan kanssa ja vaihdamme tietoa, mutta emme mene yksityiskohtiin, koska tutkinta on vielä kesken. KRP kommentoi tutkintaa tarkemmin, kun kommentoitavaa on, Valtonen sanoi erityisavustajan välittämässä lausunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat