Näin maailmalla uutisoidaan KRP:n tiedoista ja poliisia pakoilevasta Newnew Polar Bearista

4:25imgKatso video: Krp julkaisi kuvia Balticconnector-kaasuputken vaurioista ja merestä nostetusta ankkurista.
Julkaistu 25.10.2023 14:16
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina epäilevänsä Viron ja Suomen välisen kaasuputken rikkoutumisesta kiinalaista Newnew Polar Bear -alusta. Suomen viranomaiset ovat yrittäneet saada Hongkongin lipun alla seilaavaa laivaa ja sen kapteenia kiinni puhuttelua ja lisätietoja varten tuloksetta.

KRP:n rikosylikomisario Risto Lohen mukaan Newnew Polar Bear -alukseen oltiin yhteydessä useita kertoja, mutta alus ei ollut halukas yhteistyöhön.

Aluksen tavoittamiseksi on tehty myös kansainvälistä yhteistyötä ja parhaillaan on meneillään yhteistyö Kiinan viranomaisten kanssa, jotta tutkintaa päästäisiin jatkamaan myös laivan osalta.

Lue lisää: KRP:n tutkinnan ytimessä olevan kiinalaisaluksen toiminta hämmentää: "Ei ollut halukas yhteistyöhön"

Balticconnector-putken vaurioituminen ja käynnissä oleva tutkinta on huomioitu näyttävästi myös ulkomaisissa tiedotusvälineissä. Pääpiirteissään ulkomaiset mediat uutisoivat tapauksesta Suomen viranomaisten keskiviikkona pitämän tiedotustilaisuuden pohjalta.

Ulkomaiset mediat ovat käyttäneet myös Suomen viranomaisten julkaisemia kuvia kiinalaisesta laivasta sekä vaurioituneesta putkesta.

MTV Uutiset kokosi tunnettujen medioiden otsikoita ja ingressejä tapauksesta. Otsikot sekä teksti on suomennettu.

Uutistoimisto AP käsittelee aihetta otsikolla ”Kiinalaisen aluksen ankkuri aiheutti Suomen poliisin mukaan vaurion Balticconnector-kaasuputkeen.”

Euronews puolestaan käsittelee aihetta otsikolla ”Suomi syyttää kiinalaista laivaa Itämeren kaasuputken vauriosta.”

Euronews kirjoittaa ingressissään, että Suomen poliisin mukaan viranomaisilla on dataa, joka osoittaa Newnew Polar Bear -laivan olevan syyllinen Itämeren pohjassa kulkevan kaasuputken vaurioitumiseen. Euronews mainitsee myös putken hajoamista seuranneet spekulaatiot, joiden mukaan teon taustalla voisi olla Venäjä ja syynä Suomen liittyminen Natoon.

Espanjalainen sanomalehti El País kirjoittaa tapauksesta englanninkielisillä sivuillaan otsikolla ”Kiinalaisen konttilaivan ankkuri aiheutti vaurion Balticconnector-kaasuputkeen, kertoo Suomen poliisi”.

El Paísin ingressissä kerrotaan Suomen viranomaisten todenneen, että tutkinnan seuraavassa vaiheessa yritetään selvittää, johtuiko vaurioituminen tahallisesta toiminnasta, vahingosta vai huonosta merenkulkutaidosta.

Maailmankuulu talouslehti The Wall Street Journal kertoo tapauksesta otsikolla ”Suomi epäilee kiinalaisen laivan ankkurin vaurioittaneen kaasuputkea.”

Ingressissä todetaan, etteivät Suomen viranomaiset vielä tiedä, oliko kysymyksessä onnettomuus vai tahallinen teko.

Britannian yleisradio BBC kertoo tutkinnan viime käänteistä otsikolla ”Suomen mukaan kaasuputken vauriot aiheutuivat todennäköisesti perässä raahautuneesta ankkurista”

Ingressissä kerrotaan Suomen poliisin epäilevän, että merenpohjassa kulkevan kaasuputken repeämisen aiheutti merenpohjaa pitkin raahautunut ankkuri. Itse artikkelissa kirjoitetaan, että viranomaiset epäilivät aluksi, että kyseessä olisi Suomen Nato jäsenyyden aiheuttama Venäjän tahallinen teko. BBC kertoo myös Kremlin kiistäneen tämän.

Niin ikään brittiläinen Sky News otsikoi tutkinnasta ”Suomi uskoo kiinalaisen laivan ankkurin aiheuttaneen Itämeren kaasuputken vaurion.” 

Sky News kirjoittaa ingressissään, että Suomi uskoo kiinalaisen laivan perässä raahautuneen ankkurin aiheuttaneen putken vaurion. Sky News mainitsee myös merenpohjasta löydetyt raahautumisjäljet sekä sen, että kiinalainen alus on tutkinnan kohteena.

The Guardian uutisoi tapauksesta otsikolla ”Suomi nosti merestä ankkurin läheltä vaurioitunutta Itämeren putkea.” 

Ingressissä kerrotaan, että viranomaiset yrittävät selvittää, aiheuttiko kiinalainen konttilaiva vauriot. The Guardian mainitsee myös, etteivät Suomen viranomaiset ole poissulkeneet sabotaasin mahdollisuutta.

Lehti mainitsee itse artikkelissaan myös Suomen liittymisen Natoon ja pitkästä jatkuneesta puolueettoman maan asemasta luopumisen Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi. The Guardian mainitsee myös Naton kommentit yhtenäisestä vastauksesta, jos putken vaurion taustalta paljastuu sabotaasi.

Lue myös: KRP: Hajonneen kaasuputken läheltä löytyi ankkuri, kiinalaista laivaa epäillään – kapteenia ei ole tavoitettu

Kiina kommentoi Suomen kaasuputkitutkintaa: "Toivomme puolueettomuutta"

Tuoreimmat aiheesta

Itämeri